Brusselse ministers onzichtbaar in Belgische media

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
04/01/2013
De leden van de Brusselse regering komen amper in de nationale media, blijkt uit een studie van Auxipress. Federaal premier Elio Di Rupo stond in 2012 het meest in de kijker, gevolgd door Vlaams minister-president Kris Peeters. Eerste Brusselaar is Pascal Smet op de zevende plaats. De eerste Brusselse excellentie is Bruno De Lille op de 20ste stek.

Zwaargewichten uit de de federale en Vlaamse regering komen duidelijk het meest in de media. De top tien van politici met de grootste media-aandacht telt maar liefst zeven excellenties uit de federale regering en daarnaast ook twee uit de Vlaamse. De eerste vertegenwoordiger van de Brusselse regering vinden we pas op de twintigste plaats. De kopstukken uit de Waalse regering scoren nog slechter.

"De cijfers tonen aan dat de nationale media, en zeker ook de Vlaamse, bijzonder weinig interesse tonen voor de Brusselse en Waalse regeringen", zegt Axel Van Nijverseel van Auxipress aan brusselnieuws.be. "Dat Vlaamse politici beter scoren komt doordat Vlaanderen meer media telt, maar ook omdat Franstalige media minder belang hechten aan de regionale regeringen."

De Lille voor Picqué en Grouwels
Van alle Brusselse excellenties kreeg Bruno De Lille de meeste aandacht. De staatssecretaris voor Mobiliteit en Gelijke Kansen duikt op in 1,4 procent van alle nieuwsberichten. De Lille doet het daarmee beter dan minister-president Charles Picqué (28ste) en minister van Vervoer Brigitte Grouwels (30ste), die het beide moeten stellen met 1 procent. Evelyne Huytebroeck, Emir Kir en Guy Vanhengel vinden we nog verder met 0,5 procent, Christos Doulkeridis sluit de rij met 0,3 procent.

De Brusselaars op andere bestuursniveaus scoren merkelijk beter dan de leden van de Brusselse regering. Pascal Smet, Vlaams minister bevoegd voor Onderwijs en Brussel, haalt een zevende plaats (3,7 procent), op de voet gevolgd door federaal minister van Begroting Steven Vanackere op de achtste plaats (3,3 procent). Lager op de lijst zijn de verschillen overigens verwaarloosbaar. Na plaats dertig zit iedereen onder de 1 procent.

Geen burgemeesters
De gegevens komen uit de politieke barometer van Auxipress. Dat is een bureau dat voornamelijk persoverzichten maakt voor bedrijven. Auxipress screent dagelijks alle media en telde het aantal keer dat de namen van politici het voorbije jaar opdoken in kranten, tijdschriften, nieuwswebsites en in informatieprogramma's op radio en tv.

De telling houdt geen rekening met de context of de aard van de berichtgeving. Negatief in het nieuws komen telt dus evenveel als positief in de kijker staan. Burgemeesters en schepenen werden niet in het onderzoek opgenomen, het gaat enkel om regeringsleden en partijvoorzitters.

De top 20 en de leden van de Brusselse regering:

1 Elio Di Rupo (PS) 10,9%
2 Kris Peeters (CD&V) 8,5%
3 Bart De Wever (NVA) 5,8%
4 Didier Reynders (MR) 4,8%
5 Joëlle Milquet (CDH) 4,1%
6 Annemie Turtelboom (Open VLD) 3,8%
7 Pascal Smet (SP.A) 3,7%
8 Steven Vanackere (CD&V) 3,3%
9 Johan Vande Lanotte (SP.A) 3,1%
10 Laurette Onkelinx (PS) 3,0%
11 Melchior Wathelet (CDH) 2,9%
12 Paul Magnette (PS) 2,6%
13 Maggie De Block (Open VLD) 2,5%
14 Ingrid Lieten (SP.A) 2,1%
15 Vincent Van Quickenborne (Open VLD) 2,1%
16 Alexander De Croo (Open VLD) 2,0%
17 Freya Van den Bossche (SP.A) 1,8%
18 Hendrik Bogaert (CD&V) 1,8%
19 Thierry Giet (PS) 1,4%
20 Bruno De Lille (Groen) 1,4%
---
28 Charles Picqué (PS) 1%
30 Brigitte Grouwels (CD&V) 1%
38 Benoît Cerexhe (CDH) 0,7%
45 Evelyne Huytebroeck (Ecolo) 0,5%
46 Emir Kir (PS) 0,5%
51 Guy Vanhengel (Open VLD) 0,5%
57 Christos Doulkeridis (Ecolo) 0,3%

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni