Carl Devos, politicoloog

| Carl Devos, politicoloog.

Carl Devos: 'Lot Djalali en Vandecasteele komt nu op regeringstafel'

JB
© BRUZZ
06/07/2022

In de bevoegde commissie heeft de Vivaldi-meerderheid woensdag haar fiat gegeven voor een wetsontwerp dat tot een verdrag moet leiden waarmee ons land gevangenen kan uitwisselen met Iran. “Wat er nu met Vandecasteele en Djalali gaat gebeuren, zal in de schoot van de regering beslist worden.”

Het veelbesproken verdrag biedt een kader of houvast voor de regering om een ruil mogelijk te maken tussen Iraanse veroordeelden die in onze gevangenissen vastzitten en veroordeelde Belgen die in een Iraanse cel zitten, verduidelijkt politicoloog Carl Devos, die de deal “vrij uitzonderlijk” noemt.

“Er is niet gestemd voor de uitwisseling van die gevangenen, maar voor een kader waarbinnen dat kan gebeuren. Dat moet je apart zien van de specifieke context van Vandecasteele en Djalali. Dankzij dit pakket aan ontwerpen zullen bijvoorbeeld ook gevluchte drugscriminelen uitgewisseld kunnen worden met de Verenigde Arabische Emiraten, die wij hier vervolgens gaan kunnen berechten.”

olivier_vandecasteele.png

| Olivier Vandecasteele

Ook professor internationaal recht Jan Wouters (KU Leuven) onderstreept dat er dankzij het nakende verdrag internationaal kan samengewerkt worden rond strafzaken. “Met het verdrag op zich is niets mis”, zei Wouters op Radio 1. “Dit is een heel keurig verdrag.”

"Het belang van Assadi is relatief groot. Het is een schandvlek voor Iran dat zo’n vette vis in een Belgische gevangenis zit"

Carl Devos

Carl Devos, politicoloog

'Binnen vijf minuten veroordeeld'

Via het verdrag, dat nog voor het zomerreces op het bord van de kamerleden belandt, kunnen België en Iran veroordeelde gevangenen ruilen. Het ontvangende land kan zijn burger dan gratie, strafvermindering of amnestie verlenen. De vrees leeft dan ook dat de Iraanse terrorist Assadi, die in ons land opgesloten zit, in Iran meteen vrij zal komen. Aan de andere kant is Vandecasteele nog niet veroordeeld is en heeft Djalali geen Belgisch paspoort en zouden zij, zo klinkt het ook binnen oppositiekringen, dus niets opschieten met het verdrag.

“Maar dat is een te legalistische lezing. Als dat nodig is, zal Vandecasteele binnen vijf minuten veroordeeld worden”, reageert Devos. “En Djalali blijft de voornaamste pion – Vandecasteele wordt enkel als pasmunt vastgehouden. Er valt dus wel een mouw aan te passen, zeker als Iran er iemand als Assadi voor kan terugkrijgen. Het is moeilijk om daar uitspraken over te doen, maar ik denk wel dat Iran die twee gevangenen wil laten gaan voor de prijs van één. Het belang van Assadi is relatief groot. Het is een schandvlek voor Iran dat zo’n vette vis in een Belgische gevangenis zit.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni