De Franstalige Brusselse partijen doorgelicht

De afloop van de oorlog in Franstalig België tussen de liberalen van MR en de socialisten van PS zal ook de samenstelling van de Brusselse regering bepalen. Tenzij Ecolo met de overwinningsbeker gaat lopen.

Blijft de Olijfboom rechtopstaan? Tot voor kort leek het een uitgemaakte zaak dat PS, Ecolo en CDH de avond van de verkiezingen opnieuw met elkaar aan tafel zouden gaan zitten. Maar nu is niets meer zeker.

De door schandalen geteisterde PS dreigt in een mum van tijd een paria in Franstalig België te worden. CDH-voorzitster en federaal minister Joëlle Milquet heeft afgelopen weekend het linkse front opgeblazen. "Het contract met PS is er een van bepaalde duur. Het loopt af per 7 juni," klonk het bij CDH in een goed georkestreerde boodschap op televisie en radio en in de kranten.

Dat de schandalen zich (tot nu toe) exclusief in Wallonië afspelen, doet niets ter zake. CDH pikt het niet langer om nog met PS in één bed te worden gestopt. De christendemocraten willen in de campagne op de voorgrond treden, en dan het liefst met een eigen programma, en niet langer als PS-appendix. Daarnaast steekt het Milquet en co dat Ecolo airplay gegund wordt en dat de groene partij nu al tot grote verkiezingsoverwinnaar wordt uitgeroepen.

Naams model

Deze omslag kan gevolgen hebben voor Brussel. Als alternatief voor de olijfboom maakt nu ook in Brussel het La Namuroise-model opgang, naar de coalitie in de stad Namen van MR, CDH en Ecolo. (Een deel van) CDH hoopt dat die wens werkelijkheid wordt. In Brussel zou dit een eind maken aan twintig jaar onafgebroken PS-bestuur - dat is even lang als het Gewest bestaat.

Zelfs PS-baas Philippe Moureaux ziet de bui hangen. In een interview met Terzake, vorige week, vond hij een oppositie­kuur voor PS niet eens zo'n slecht idee. Maar zo ver is het nog niet. Olijfboom of Namuroise, de kiezers moeten eerst nog hun zeg doen. De hamvraag is of de populaire PS-lijsttrekker, uittredend minister-president Charles Picqué, de schade kan beperken. En het is ook uitkijken hoe de groenen van Ecolo, die in de peilingen tot twintig procent van de stemmen halen, op 7 juni uit de stembusslag komen.

Pro & contra

Een en ander heeft ook gevolgen voor de Brusselaar, want de Brusselse regering beslist over investeringen in openbaar vervoer, sociale woningen, de hoogte van uw energiefactuur, de prijs van het water, de successie- en registratierechten en de netheid van straten en pleinen. We zetten voor u de pro's en de contra's van de grote Franstalige partijen op een rijtje.

Waarom PS moet winnen

Omdat Brussel een leider nodig heeft als huidig minister-president Charles Picqué, een charismatische figuur met zin voor compromis, die op een grote aanhang kan rekenen bij alle lagen van de bevolking. Picqué is de onbetwiste stemmenkampioen. In 2004 haalde hij 59.000 voorkeurstemmen: niemand heeft hem dat ooit voorgedaan. Dat geeft hem een onbetwist mandaat om namens 'de' Brusselaar te spreken.

Waarom PS niet mag winnen

PS is er al bij sinds 1989, toen het Brussels Gewest werd opgericht. De kloof tussen het riante Vogelzang in Sint-Pieters-Woluwe en het arme Kuregem in Anderlecht is er in die tijd niet kleiner op geworden. Recepten als de wijkcontracten, die in het verleden hun deugdelijkheid hebben bewezen, lijken dus niet voor een echte kentering te zorgen. En bovendien kreunt de partij onder de schandalen. Tijd voor ander en beter.

Waarom Ecolo moet winnen

Omdat Ecolo een coherente stedelijke visie uitdraagt die los staat van lokale belangen. Ecolo is nog niet aangetast door de macht en kan met een frisse kijk noodzakelijke hervormingen doorvoeren. Om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen, is er een radicale omslag nodig. Ecolo
is de geknipte partij om maatregelen te nemen om het voorspelde verkeers­infarct te voorkomen, ten voordele van economie en ecologie.

Waarom Ecolo niet mag winnen

Omdat de Franstalige groenen nog niet bewezen hebben dat ze over voldoende goed politiek personeel beschikken om in deze stad de leiding te nemen. Ecolo presteerde tijdens deze regeerperiode niet onaardig, maar de partij heeft nog niet de politieke knowhow om de fakkel van PS over te nemen. Bovendien loert het gevaar van betutteling om de hoek. Zie: de onuitvoerbare gsm-wet.

Waarom CDH moet winnen

Omdat CDH als establishment-partij ervaring heeft met macht en bestuur.

Waarom CDH NIET MAG winnen

Omdat CDH intussen aangetoond heeft francofoner dan het FDF te zijn. De partij heeft het in deze regering niet waargemaakt. Bovendien heeft uittredend fractievoorzitter Denis Grimberghs de partij verlaten. Hij was al decennia dé sterkhouder, met een stedelijke visie.

Waarom MR moet winnen

Omdat MR begrepen heeft dat een duale stad met alleen straatarm en steenrijk geen toekomst heeft. Zelfs om gewoon het hoofd boven water te houden is er een middenklasse nodig, en dan het liefst een middenklasse die belastingen betaalt.

Waarom MR niet mag winnen

Omdat er geen echte kopman is. De huidige lijsttrekker, Armand De Decker, die in 1999 de uitverkoren minister-president van de Brusselse regering was, koos al in 1999 voor de Senaat omdat de Brusselse regering hem te min was. MR is ook FDF. Waakzaamheid blijft dus geboden; zie: de strapatsen van Maingain. En tot slot: met MR in de regering blijft de gemeentelijke autonomie een heilige koe. Dat staat een grootstedelijke aanpak in de weg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?