De Maddens-doctrine uit de doeken gedaan

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
23/10/2009
De Leuvense politicoloog Bart Maddens wordt soms bejubeld en nog vaker verguisd. In zijn nieuwe boek 'Omfloerst separatisme?' zegt hij duidelijk waar het op staat. Het Belgisch federalisme door een uitgesproken Vlaamse bril.

B art Maddens is niet de bekendste onder de politicologen, daarvoor blijft hij te dicht bij zijn vak. Hij wordt ook niet te pas en te onpas gevraagd om zijn mening te geven over de waan van de dag. Hij is evenmin de lieveling van de spraakmakende 'elite'.

Is zijn betoog te rechtlijnig of te uitgesproken Vlaams, of beide? Maddens zelf verwoordt het zo: "Vandaag staat in Vlaanderen een legertje klaar van academici en opiniemakers die (niet altijd gehinderd door enige dossierkennis) zelfs de meest verregaande toegeving (aan de Franstaligen, DV) de hemel in zullen prijzen als een blijk van verdraagzaamheid en supreem staatsmanschap." Niet direct een passage waarmee de auteur veel vrienden zal maken onder belgicisten, maar die wel in haar context moet worden geplaatst. Maddens schrijft dit besluit neer nadat hij de lauwe reacties in de Vlaamse pers na de mislukte onderhandelingen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in mei 2005 heeft vergeleken met het engagement van de hoofdredacteurs ten tijde van het Egmontpact. Maddens, woordelijk: "In 1977 stond een aantal hoofdredacteurs mee op de barricaden."

Nochtans, stelt Maddens vast, zou het compromis van 2005 (door paars) een stuk nadeliger zijn uitgevallen voor de Vlamingen dan het destijds zo verfoeide Egmontpact. Maddens vreest dat de Vlamingen vandaag, anders dan een paar decennia geleden, tot zeer vergaande toegevingen bereid zijn om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. De (federale) paarse regeringen die acht jaar lang (van 1999 tot 2007) het land geregeerd hebben, waren in elk geval tot meer be­reid dan Maddens aanvaardbaar vindt. Een supporter van paars was/is hij geenszins.

Glashelder
Bart Maddens, die in een gesprek met BDW in maart van dit jaar stelde zeer veel achting te hebben voor de Brusselse Vlamingen, legt in zijn boek haarfijn uit waarom hij vindt dat de Vlamingen in Brussel de voorbije twintig jaar al te veel toegevingen hebben gedaan. Het hoe en waarom leest u in Omfloerst separatisme? Overigens: Maddens, love him or hate him , maar lees zijn boek. Want de Maddens-doctrine wordt vaak wel heel vrij vertaald (en dat is dan nog een eufemisme). Of wat dacht u van de zinsnede in een weekblad: "Maddens wil de Franstaligen uithongeren" ?

Wat doet Maddens dan wél? Hij beschrijft de recente communautaire geschiedenis glashelder vanuit een onversneden Vlaams standpunt, dat hij niet onder stoelen of banken steekt. Zijn stelling luidt dat de Vlamingen niets moeten vragen, maar wachten tot de Franstaligen geld nodig hebben, en dan communautaire eisen stellen.

Maddens heeft lef. Hij heeft niemand minder dan (de hoogbejaarde) Manu Ruys gevraagd om de inleiding op zijn boek te schrijven. Manu Ruys, ex-commentaarschrijver van De Standaard , flamingant en conservatief. Il faut le faire .

:: Bart Maddens, 'Omfloerst separatisme? - Van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie', uitg. Pelckmans, 160 blz., 15,50 euro, op 22 oktober in de boekhandel.

:: De historica Els Witte, ererector van de VUB, legt Maddens op vraag van BDW en De Slegte op de rooster over 'zijn doctrine'. Een primeur. Afspraak op zaterdag 24 oktober vanaf 14.30 uur in De Slegte, Lievevrouwbroersstraat 17, 1000 Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni