Eedaflegging Ganshoren: Al hommeles na uurtje

Nieuwe plot in de soap rond de afwikkeling van de verkiezingen in Ganshoren: een deel van de nieuwe meerderheid stemde donderdag tegen de benoeming van de zevende (MR-)schepen.

Even ter herinnering: de avond na de verkiezingen sloot MR-kopman Hervé Gillard (MR) een akkoord met Ecolo-Groen en ProGanshoren. Gillard werd door deze meerderheid officieel voorgedragen als burgemeester. Maar enkele uren later gooide hij het op een akkoordje met burgemeester Michèle Carthé (PS). Omdat Gillard de voordrachtsakte op zak had, moest Carthé accepteren dat niet zij, maar Gillard burgemeester werd. Resultaat: de burgemeester en de schepenen zijn door verschillende meerderheden voorgedragen. Ecolo-Groen en ProGanshoren spraken van diefstal van handtekeningen en dienden een klacht in, onder meer bij de Raad van State en bij minister-president Charles Picqué (PS), die de burgemeesters benoemt. Daardoor werd de benoeming van Gillard voorlopig uitgesteld.

Het was dan ook ten overstaan van vorig burgemeester Carthé dat de verkozen gemeenteraadsleden donderdag de eed moesten afleggen. Voor de stemming over de schepenen gaf de oppositie - met een zwart strikje als teken van rouw - uiting aan haar verontwaardiging over het bedrog. Alain Beeckmans, raadslid van Groen, riep Gillard op om ontslag te nemen. "Uw politieke carrière is voorbij, niemand zal u ooit nog vertrouwen." Hij spoorde aan om de stemming over de schepenen uit te stellen tot Picqué een beslissing genomen heeft, maar zijn oproep werd niet gehoord. Carthé, Jean-Paul Van Laethem, René Coppens en Karima Souiss (allen LB), Sabrina Baraka en Magali Cornelissen (beiden MR) legden de eed af. Maar de laatste schepen, Robert Genard (MR), kreeg 11 stemmen voor en 16 tegen. Een deel van de meerderheid stemde dus tegen. De oppositie concludeerde dat er na amper een uur al een haar in de boter zat. Gillard ontkende en zei dat zou worden uitgezocht wat er gebeurd is.

Beeckmans vermoedt dat Carthé achter het maneuver zit. Bedoeling? Nog een schepenzitje vrij laten voor Gillard. Want Beeckmans is ervan overtuigd dat uiteindelijk niet Gillard, maar Carthé burgemeester zal worden. "Gillard is een dief, Carthé een machiavellistische strateeg. Zij is slimmer en heeft goede contacten met het kabinet-Picqué. Ik vermoed dat ze onze klachten tegen Gillard gebruikt om zelf burgemeester te worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?