Gosuin BDW1516

'Eerst Brusselaar opnieuw op straat krijgen, dan pas buitenlanders lokken'

© Belga
21/04/2016

Om de Brusselse economie er opnieuw bovenop te krijgen, is het in de eerste plaats belangrijk om de Brusselaar weer uit zijn huis en op straat te krijgen. Pas dan is een grote campagne om buitenlanders opnieuw naar Brussel te lokken zinvol. Dat was meermaals te horen tijdens het debat over de economische gevolgen van de aanslagen in de commissie Economische Zaken van het Brussels Parlement.

Velen wezen ook naar de voetgangerszone en de gesloten tunnels als verzwarende factor. Minister van Economie Didier Gosuin (Défi) sloot zich hierbij aan.

Gosuin wees erop dat het nog te vroeg is om cijfers te hebben over de precieze impact van de aanslagen op de omzet van de Brusselse bedrijven of de werkgelegenheid. Bedrijven moeten hun cijfers vaak slechts trimesterieel overmaken aan de overheid, zoals de RVA. Samen met staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne gaven een uitvoerig overzicht van de maatregelen die de Brusselse regering heeft genomen of uitgewerkt.

Elke Roux (SP.A) suggereerde om een economisch rampenplan op te stellen. Paul Delva (CD&V) vroeg de afschaffing van een reeks verouderde, vaak gemeentelijke taksen, zoals deze op uithangborden of terrassen.

'Nationaal probleem'
Didier Gosuin waarschuwde voor het gevaar van een structurele verandering van het consumptiegedrag, waardoor men in de toekomst Brussel zou laten links liggen voor inkomen of ontspanning. Daarom is het belangrijk een positieve boodschap uit te sturen en zich niet verliezen in ongeverifieerde verklaringen die de angst of het wantrouwen enkel zouden aanwakkeren.

Hij riep ook de federale regering op om de deelstaten en sociale partners rond de tafel te brengen: "Dit is immers geen Brussels, maar een nationaal probleem. De toeristen die niet naar Brussel komen, brengen ook geen bezoek aan Brugge."

Net als heel wat parlementsleden benadrukte hij de noodzaak dat de metro, die vandaag tot 22 uur rijdt, zo snel mogelijk volledig operationeel is. Daarnaast verwezen velen ook naar de sluiting van een aantal tunnels.

"We moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat de Brusselaar buiten komt, gaat winkelen, eten, naar de bioscoop gaat. Dan zullen automatisch de Brabanders volgen en nog later de buitenlandse toeristen", vatte Bernard Clerfayt (Défi) het samen. Een internationale imagocampagne om de toeristen te lokken heeft volgens hem dan pas zin.

Aanstellen van ambassadeurs
Johan Van den Driessche pleitte voor het aanstellen van ambassadeurs die Brussel aanprijzen in hun land, zoals de gewezen Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, kunstenaars, ... Paul Delva dacht ook aan Europarlementsleden en CEO's van internationale ondernemingen.

Ook de voetgangerszone werd als oorzaak van de economische problemen gezien. De communicatie van de stad Brussel liet te wensen over, zei onder meer Bruno De Lille (Groen). Voor Johan Van den Driessche kan de Stad het dossier niet aan en is het dringend tijd dat het Gewest tussenkomt en een regeringscommissaris aanduidt. Paul Delva riep op om na te denken over een hertekening van de voetgangerszone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni