Eerste Brusselse burgerkabinet is een feit

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) en zijn Franstalige collega Rachid Madrane (PS) hebben vrijdagochtend aan Brussel Centraal hun eerste burgerkabinet gehouden. Brusselaars en pendelaars gaven er tijdens de ochtendspits persoonlijk antwoord op de vraag ‘hoe beleef ik mijn hoofdstad?’ “We horen te vaak dat burgers vinden dat ze geen inspraak krijgen.”

Het eerste burgerkabinet vond plaats in het speciaal voor de gelegenheid opgezette kleine pop-upcafé op het Europakruispunt, vlak naast Brussel Centraal. Het burgerkabinet gaat nu nog een maand lang online verder.

Volgens minister Gatz zat de sfeer in ieder geval goed vrijdagochtend. "Er waren veel haastige pendelaars, maar toch ook een aantal mensen die een goede babbel wilden doen," vertelt hij aan BRUZZ. "Een hondertal mensen hebben ofwel met mij en Rachid, ofwel met een van onze medewerkers op het plein gesproken."

Online opvolging
Maar wat nu vooral telt is de online opvolging, aldus de minister. "We nemen alle voorstellen van vandaag mee, en we verwachten er nog een klein duizendtal in de komende twee maanden. Zo lang blijft de online module open."

Begin mei buigen Gatz en Madrane en zich samen met een 150-tal mensen over de voorstellen in de laatste, fysieke fase van het kabinet. Er wordt 15 à 20 concrete cases uitgekozen, die werken de ministers dan uit tot beleidsaanbevelingen in het Vlaams en Franstalig parlement.

"En uiteraard communiceren we ook met onze Brusselse collega's," besluit Gatz. "We koppelen na zes maanden ook terug naar de mensen zelf: hoe ver staat het met hun specifieke voorstel? Da's heel belangrijk, want we willen niet dat het burgerkabinet een praatbarak wordt. Ik heb vrijdagochtend al een paar goede voorstellen gehoord, van e-participatie tot daklozenhulp. Ik wil dat die mensen voelen dat ze mee kunnen sleutelen aan het beleid via ons burgerkabinet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook