Voor het tweede jaar op rij flikkeren de Elsense financiële lampjes weer voorzichtig groen. Donderdagavond keurde de gemeenteraad een begroting met overschot goed voor 2018. Er komt ook geen belastingsverhoging. Historisch gezien ging het tot voor kort nochtans niet goed met de Elsense schatkist, die op een zeker moment zelfs flirtte met Gewestelijke curatele. “Maar deze legislatuur is haar contract nagekomen,” zegt een fiere schepen van Financiën.

De gemeente Elsene moet het in 2018 stellen met een kleine 163 miljoen euro. “Zo’n 442.679 euro te veel eigenlijk,” klinkt het. Er is dus een mooi overschot en de belastingen blijven wat ze zijn.

Volgend jaar, het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, gaat het MR-PS-DÉFI-bestuur dat geld vooral gebruiken voor onderhoud, renovatie van wegen en gebouwen, en openbare netheid. Er komt ook een speciaal gemeenteteam dat ’s nachts de straat op gaat om overlast te bestrijden. Ten slotte krijgt het Elsense OCMW een extra 1,3 miljoen euro, hoogstwaarschijnlijk zeer welgekomen na de kakkerlakken.

171222 nathalie gilson peace

Gendergevoelige begroting

Daarnaast behoudt de gemeente met trots haar pioniersstatus wat ‘gendergevoelige begroting’ betreft. De gemeente investeert daarvoor gericht in producten en diensten die de gelijkheid tussen man en vrouw kunnen verbeteren, zoals crèches en werken van vrouwelijke kunstenaars.

Ook vorig jaar haalde Elsene een licht positieve begrotingsbalans. Maar de gemeente komt van ver, in 2009 bedroeg de schuld nog 122 miljoen euro. De vroegere financiële schepen Olivier de Clippele (MR) werd zelfs ontslagen omdat hij ruziede met toenmalig burgemeester Willy Decourty (PS) over een te dure gemeentehuisrenovatie. De Gewestelijke curatele lonkte.

“Maar deze legislatuur is haar contract nagekomen door de uitgaven te stabiliseren zonder af te zien van de belangrijkste investeringsprojecten,” maakt schepen van Financiën Nathalie Gilson (MR) zich sterk. “De schulduitgaven gaan in dalende lijn.”

‘Elsenaar wordt genegeerd’

Dat binnenstromende geld komt evenwel niet uit het niets, nuanceert oppositiegemeenteraadslid Audrey Lhoest (Ecolo). “Subsidies voor gemeentelijke cultuur, sport, enz. gingen naar omlaag. Tarieven voor bijvoorbeeld inschrijvingsgeld of toegangstickets gingen naar omhoog.”

Er zijn volgens Lhoest ook twee grote zwarte gaten in de begrotingsplannen. “Er gaat nauwelijks een cent naar gemeentelijk groen of naar participatie, nochtans de twee grootste werven van de gemeente als je het aan de Elsenaar zelf vraagt. Het extra geld voor het OCMW is ook fijn, maar het zal niet genoeg zijn,” besluit het gemeenteraadslid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Kiest 2018: Elsene, Politiek, Economie, begroting, Dominique Dufourny, Willy Decourty, Audrey Lhoest, Nathalie Gilson

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni