Energieprestatiecertificaat uitgesteld tot 2010

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
17/06/2009
Wie in Vlaanderen een huis of appartement verkoopt of verhuurt, is verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen aan de koper of huurder. Niet zo in Brussel. Nochtans legt een Europese richtlijn dat op. De Europese Commissie kan het Gewest nu in gebreke stellen.

De meeste lidstaten hebben vertraging opgelopen om de richtlijn uit te voeren omdat er niet genoeg experts voorhanden zijn om de energierapporten af te leveren. De Commissie stond in 2006 dan ook drie jaar vertraging toe. Die deadline verstreek op 1 januari 2009. De (ontslagnemende) Brusselse regering is er, zo blijkt nu, niet in geslaagd een besluit te nemen om het energiecertificaat in de residentiële sector te verplichten.

Zo'n certificaat zorgt nochtans voor duidelijkheid voor koper en huurder, zeggen ze bij het Vlaams Energieagentschap. In Vlaanderen is de maatregel sinds januari van kracht. "De huurder of koper," zo klinkt het, "weet via een gekleurd balkje waar hij aan toe is. Staat de teller in het rood, dan weet hij dat hij een hoge energierekening kan verwachten. Bij groen zit het snor met het energieverbruik van de woning." In Vlaanderen zijn totnogtoe 75.000 energiecertificaten in de residentiële sector afgeleverd. "Het loopt goed. We hadden er honderdduizend verwacht dit jaar. Het zullen er zeker meer zijn," zegt de woordvoerder van het Vlaams Energieagentschap.

De Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) had de maatregel beloofd voor 1 juli 2009, maar ze haalt die deadline niet. Volgens Grégoire Clerfayt, energieadviseur van het kabinet-Huytebroeck, is het punt niet door de regering geraakt. "Omdat de sociale huisvestingsmaatschappijen niet klaar zijn met isoleren, vond de regering de maatregel niet opportuun." Lees: met slechte energierapporten zouden de sociale huisvestingsmaatschappijen met de billen bloot staan. Tal van sociale woningen in Brussel zijn slecht geïsoleerd. Soms liggen de energiekosten zelfs hoger dan de huur.

Voor Clerfayt is het verplichte energiecertificaat zeker een punt voor de nieuwe regering, al was het maar omdat de Europese Commissie het Brussels Gewest nu in gebreke kan stellen.
Ook Vlaanderen kampt met aftandse socia­le woningen. De verplichte energiecertificering was er geen punt. "Integendeel," klinkt het bij het Vlaams Energieagentschap, "de sociale huisvestingsmaatschappijen hebben er juist gebruik van gemaakt om zicht te krijgen op het energieverbruik van de sociale woningen."

Software
Brussel was hoe dan ook niet klaar om de maatregel te verplichten tegen 1 januari. Pas heel onlangs heeft Brussel het computerprogramma gekozen dat de energie-experts zullen gebruiken om de rapporten op te stellen. Brussel heeft de kat uit de boom gekeken. Het kon grosso modo kiezen tussen de Vlaamse en de Waalse software. De Vlaamse software is eigenlijk een Nederlands programma; een analyse kost gemiddeld 250 euro. Wallonië heeft voor een veel grondiger programma gekozen, waardoor de audit ook dubbel zo duur uitvalt (tot 600 euro). Onlangs heeft Brussel voor de Vlaamse software gekozen. Nu is het wachten op een regeringsbesluit dat de certificering verplicht maakt. Leefmilieu Brussel, de milieuadministratie van het Brussels Gewest, verwacht de verplichting ten vroegste in 2010.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni