FDF wil Brusselse politie inzetten in Vlaamse Rand

Er is politieke beroering over het samenwerkingsakkoord tussen de Brusselse politiezone Montgomery en de Vlaamse zone Wokra. Die omvat de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem en Kraainem. FDF-boegbeeld Maingain, die de Brusselse politiezone Montgomery voorzit, wil zijn agenten inzetten tegen wie de orde verstoort tijdens gemeenteraadszittingen in de faciliteitengemeenten. Een uitspraak die de Vlaams-nationalisten van N-VA doet steigeren.

FDF-boegbeeld Maingain is burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe en voorzitter van de lokale politiezone Montgomery. In die hoedanigheid kondigt hij in het blad Vlan een samenwerkingsakkoord aan tussen zijn Brusselse poltiezone en de zone Wokra. Dat is die van Wezembeek-Oppem en Kraainem, in de Vlaamse rand.

In die twee faciliteitengemeenten laait het communautaire vuur af en toe op. Als de politiechef van Wokra dat vraagt, wil Maingain zijn agenten naar de rand sturen. "We kunnen die vraag overwegen wanneer er ongewenste personen aanwezig zijn tijdens gemeenteraadszittingen," zei Olivier Maingain in Vlan.

Een manier om Vlaams-nationalistisch protest in de kiem te smoren, vindt N-VA. "Hij toont zich een beetje als de leider van een huurlingenleger," zegt parlementslid Ben Weyts (N-VA). "Hij wil eigenlijk de politieagenten van de zone Montgomery inzetten voor politieke doeleinden. Wanneer in de politiezone van Maingain te veel politiemensen zijn, moet hij ze inzetten in de andere politiezones in Brussel. Daar gaan de Brusselaars veel meer baat bij hebben."

In het parlement gaat N-VA de minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) interpelleren over de samenwerking tussen de twee politiezones. Voorlopig wil de minister geen commentaar kwijt.

Volgens Maingain is de politiesamenwerking volledig in orde. "We hebben de wet strikt toegepast. Voor zo'n samenwerking bestaan er geen territoriale grenzen," aldus Maingain in Vlan. Maar waarnemers vermoeden dat Maingain met deze stunt aan de Franstaligen in de Rand wil tonen dat hij paraat staat om hen te beschermen tegen een "Vlaamse agressie".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?