Franse Gemeenschap wil oude bioscoop Pathé Palace verkopen

De Franse Gemeenschap wil de oude bioscoop Pathé Palace in Anspachlaan in hartje Brussel aan de privésector verkopen. Dat heeft minister van Begroting André Flahaut maandag laten verstaan. De Franse Gemeenschap verwierf het historische pand in 2001 na een bitse juridische strijd met toenmalig Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux.

De aankoopprijs bedroeg 5 miljoen euro, maar de Franse Gemeenschap pompte in totaal reeds 16 miljoen euro in de oudste bioscoop van de hoofdstad om er een arthouse-bioscoop van te maken met enkele kleinere zalen. Maar door de budgettaire krapte wil de gemeenschap niet langer de intrestlasten (531.000 euro per jaar) en de werkingskosten dragen.

Pogingen om een erfpachtovereenkomst af te sluiten met de Stad Brussel, het Brussels Gewest en de Franse gemeenschapscommissie (Cocof) liepen op niets uit. Minister Flahaut schetste maandag in een commissie na vragen van de oppositieleden Philippe Knaepen (MR) en Christos Doulkeridis (Ecolo) drie mogelijke pistes voor de toekomst van het Art Déco-gebouw.

De Franse Gemeenschap kan het beheer van Pathé Palace behouden, wat volgens Flahaut financieel onhoudbaar is, of tot een oplossing komen met de federale overheid, via Beliris. Daarover heeft hij binnenkort een ontmoeting met de bevoegde minister, Didier Reynders, "om ervoor te zorgen dat Pathé Palace in de publieke sfeer blijft". Maar als ook dat niet lukt, zou de Franse gemeenschap het monument - met verlies - kunnen verkopen aan de privé, met als voorwaarde dat er culturele activiteiten behouden zouden blijven. Verschillende operatoren hebben hun interesse al laten blijken, zei André Flahaut nog.

In zijn repliek zei Knaepen dat een verkoop van de Pathé aan de privé catastrofaal zou zijn. Voor Doulkeridis is het onmogelijk dat Beliris of het Brussels gewest het gebouw zouden willen overnemen. Hij pleitte voor een beheer door de Franse Gemeenschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?