Gatz wil VGC en Vlaamse regering meer doen samenwerken: 'Dubbelop vermijden'

FVDE
© BRUZZ
31/05/2016

De administraties van de Vlaamse regering en de Vlaamse Gemeenschapscommissie gaan nauwer samenwerken rond Brusselse thema’s. Daarvoor wordt een “ambtelijke commissie” opgericht, met daarin vertegenwoordigers van beide administraties. De samenwerking tussen de VGC en de Vlaamse regering in Brussel moet efficiënter en meer complementair verlopen. Zeker in budgettair moeilijke tijden, al is er van besparingen voorlopig nog geen sprake.

De commissie moet de samenwerking tussen beide overheden verbeteren. Dat moet het Vlaams gemeenschapsbeleid in Brussel ten goede komen. In de vorige legislatuur was er al een Task Force Brussel, deze commissie geeft die Task Force een permanent karakter en moet dat werk verderzetten.

In totaal zullen tien topambtenaren van beide administraties deel uitmaken van de commissie. Het gaat om departementen die zich bezighouden met gemeenschapsbevoegdheden zoals Welzijn, Onderwijs, Cultuur en Stedenbeleid.

'Dubbel op'
Efficiëntiewinsten zijn een belangrijk doel van de commissie, zegt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) aan BRUZZ.: “Het Brusselbeleid van de Vlaamse regering is af en toe nog teveel ‘dubbel op’ met wat de VGC doet. De grote lijnen blijven dezelfde: de VGC is meer verankerd in de gemeenten en focust meer op lokale werking, de Vlaamse regering zoekt naar meer hoofdstedelijke invalshoeken. Maar het is mogelijk om beide werkingen beter op elkaar af te stemmen."

De overheden mikken ook op duidelijkheid in de doelstellingen: “Wie doet wat de komende jaren? Daar moeten we klaarheid in krijgen”, aldus Gatz, die de samenwerking op gebied van onderwijs als voorbeeld noemt: “Ministers Guy Vanhengel (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V) werken nu al gedeeltelijk samen op dat vlak. Zo’n samenwerking willen we in een globaler verhaal gieten.”

Het initiatief heeft ook een budgettaire oorsprong: “In tijden van besparingen is het belangrijk om zo complementair mogelijk te werken”, zegt Gatz. Al is het volgens de minister zeker niet zo dat deze commissie de voorbode van een besparing zal zijn: “De Vlaamse regering zal niet plots minder gaan investeren in bijvoorbeeld welzijn of scholenbouw. De ambtenaren zullen dankzij de commissie wel een beter zicht krijgen op de stand van zaken in de verschillende domeinen, en die objectivering zal het nemen van beslissingen achteraf makkelijker maken.”

Brusselnorm
Het einddoel van Gatz is om te komen tot een “interpretatief kader voor de Brusselnorm”. Even het geheugen opfrissen: de Brusselnorm is de politieke wil vanuit Vlaanderen om 30 procent van de Brusselaars te bedienen via bijvoorbeeld cultuur, welzijn en onderwijs. Daar zou 5 procent van de Vlaamse middelen naartoe gaan.

Dat systeem werkt volgens de minister niet helemaal naar behoren: “Er is een spanning en onevenwicht tussen die 30 en 5%. De norm van 30% wordt bovendien niet altijd gehaald en is ook moeilijk te meten, zeker als het bijvoorbeeld over cultuur gaat: als we in Brussel cultuur maken, maken we die niet alleen voor één derde van de Brusselaars, maar ook voor bezoekers uit pakweg Vlaams- en Waals-Brabant.”

De Brusselnorm houdt niet altijd rekening met de huidige realiteit: “Zo investeren we 10 procent van ons cultuurbudget in Brussel. Dat is dubbel zoveel dan de norm voorschrijft. Qua inburgering zitten we zelfs op meer dan 10 procent, mede omdat het inburgeringstraject van de Franstalige Gemeenschap pas in januari 2017 operationeel wordt. Deze voorbeelden dienen niet om te zeggen dat we nu te veel investeren, maar het werk van die commissie kan interessant zijn om de doelstellingen beter met elkaar te vergelijken,” aldus de minister.

“In een domein zoals welzijn is er dan weer vaak een grote link met het werk van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (bevoegd voor gezondheidszorg en bijstand en personen). De vraag is of wij daarbovenop dan nog eens een Nederlandstalig netwerk moeten inrichten, of meer complementair met de GGC moeten werken.”

De commissie zal zich waarschijnlijk voor de zomervakantie al installeren. In het najaar kunnen de vergaderingen beginnen. Zeker in de beginfase zou de nieuwe commissie om de één à twee maanden moeten samenkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni