Gemeente Vorst wil tuin art-nouveau villa ook klasseren

© Constantin Meunier
| De rozen in de tuin komen terug in het hekwerk en de ornamenten in het interieur, zegt het collectief.

De gemeente van Vorst wil nu ook de tuin van artnouveauvilla Dewin volledig klasseren. Daarmee beslist het kersverse schepencollege om mee te stappen in een strijd die buurtbewoners al jaren voeren.

Burgercollectief Constantin Meunier ijvert al jaren voor het behoud van de typische artnouveauvilla en aanpalende tuin. De villa staat te koop, mogelijk komen er appartementen. Daartegen komen buurtbewoners in verzet.

Eerder kregen ze het voor elkaar dat een gedeelte van de tuin werd geclassificeerd, een maand geleden vroegen ze ook om dat tweede gedeelte te classificeren. “De tuin en de villa zijn één geheel," legt Rika Van Herreweghe van Quartier Meunier uit. "De rozentuin komt bijvoorbeeld ook terug in het hekwerk en in het interieur." Daarnaast wijst ze op de bijzondere vorm van de tuin, die volgens haar mogelijk van de hand van architect Dewin is.

Nu stapt ook het donderdag ingehuldigde schepencollege mee aan boord en dient een aanvraag tot klassering in bij de Directie Monumenten en Landschappen. "Met dank aan de bewoners," zegt burgemeester Roberti (Ecolo). "Zij hebben bestudeerd welke stappen ze moesten nemen om dit erfgoed te bewaren, en om de biodiversiteit in Vorst in stand te houden."

Het buurtcomité hoopt dat de tuin, net als het Park ten Bosch dat ooit ook privéterrein was, kan uitgroeien tot een mooi park met een publieke functie. "Het is een zeer dichtbevolkt stuk stad met veel verkeer en drie scholen in de nabije omgeving," sluit Rika Van Herreweghe af. Bovendien zijn er volgens haar voldoende leegstaande gebouwen die de gemeente kan ombouwen tot appartementen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?