Gezien: rood-blauw Brussel

roodblauwbrussel_0.png
© vrt
| Brussel, duaal gewest

Een nationale kaart met de grootste partijen toont opvallende verschillen tussen de gewesten. Binnen Brussel toont diezelfde kaart vooral hoezeer het gewest verdeeld is tussen gemeenten waar de PS domineert en die waar MR grootste is.

Op de onderstaande kaart, van de hand van de collega’s van de VRT, is duidelijk te zien hoe de N-VA domineert in Vlaanderen. In de overgrote meerderheid van de gemeenten zijn de Vlaams-Nationalisten de grootste partij. Alleen in Vlaams-Brabant weet de Open VLD enkele gemeenten binnen te rijven dankzij lijsttrekster Maggie De Block. In West-Vlaanderen blijven enkele gemeenten in handen van de CD&V.

Brussel is ook verdeeld tussen noord en zuid, waarbij de PS aan het langste eind trekt in de noordelijke, armere, gemeenten. De MR doet het dan weer goed in het rijkere zuiden. Ondertussen is wel gebleken dat FDF beter doet dan MR in Oudergem en Sint-Lambrechts-Woluwe. Hoe dan ook doet de kaart denken aan de inkomenskaart van het hoofdstedelijk gewest: de inkomens in het zuidoosten zijn veel hoger dan in het noordwesten.

In Wallonië wint de MR dan weer in Waals-Brabant en staat de PS als vanouds sterk in de oude industriële bekkens. Alleen in de provincie Luxemburg trekt het CDH, ook al traditiegetrouw, aan het langste eind.

© VRT

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?