Gouverneur schorst taalrichtlijn Dilbeek

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte (SP.A) heeft een taalrichtlijn in de nieuwe deontologische code van het gemeentebestuur van Dilbeek geschorst. Dilbeek wilde mandatarissen verplichten om niet-Nederlandstaligen in het Nederlands aan te spreken.

De Vlaams-Brabantse gouverneur vond dat tegenstrijdig met de politieke vrijheid van de mandatarissen, schrijft De Morgen.

Gouverneur De Witte schrapte de passage eind maart al. Volgens de krant moesten mandatarissen zich volgens de nieuwe deontologische code aan dezelfde regels houden als het gemeentepersoneel. Zo moesten ze altijd Nederlands praten, ook tijdens een toespraak voor een vereniging of tijdens een babbel op straat.

Maar tegenover deredactie.be nuanceert de Dilbeekse burgemeester Willy Segers (N-VA) die regel. "Aan het einde van de vorige legislatuur hebben alle partijen behalve het Union des Francophones een taalbeleidsplan goedgekeurd, waarin bepaald wordt hoe het gemeentepersoneel moet omgaan met niet-Nederlandstalige nieuwkomers. Daarin wordt erop gefocust dat Dilbeek een Nederlandstalige gemeente is", legt Segers uit.

Het nieuwe gemeentebestuur voegde onlangs een korte passage toe aan de deontologische code voor de mandatarissen "waarin gevraagd wordt dat ook zij zich richten naar de kenmerken van dat taalbeleidsplan".

"Het gaat enkel om het taalgebruik tijdens het uitoefenen van de publieke functie als raadslid, schepen of burgemeester", zegt hij. "Een N-VA'er die een toespraak geeft voor een Franstalige vereniging die hem vraagt dat in het Frans te doen, kan dat perfect doen."

De Witte besliste de passage toch te schorsen. "Men kan een politieke fractie niet opleggen hoe zij in contact treedt met de bevolking", zegt De Witte.
Segers hoopt door de formulering van de regel aan te passen, de filosofie erachter toch te kunnen behouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?