Harde oppositiekritiek voor beleidsverklaring

De oppositie is snoeihard voor de beleidsverklaring die minister-president Rudi Vervoort vandaag in het Parlement aflegde. Volgens de oppositie bevat de beleidsverklaring veel plannen en projecten maar is er weinig ruimte voor daden en slagkracht.

MR-fractieleider Vincent De Wolf ziet geen resultaten. "Waar zijn na 27 maanden studeren, onderzoeken en reflectie de resultaten van deze regering? Waar is de agenda?", vraagt hij zich af. Door recyclage van oude ideeën worden pijnpunten niet aangepakt. Volgens De Wolf staan de economische indicatoren op rood. "Eén werkloze op twee zit al meer dan twee jaar zonder baan en de middenklasse blijft het Brussels gewest verlaten", zegt hij.

Uitblijvende hervormingen

PS-fractieleider Philippe Close liet de kritiek niet zomaar over zich heen gaan: "De regering heeft zo goed als alle projecten die ze in de regeerverklaring heeft aangekondigd opgestart of gerealiseerd." Hij krijgt bijval van zijn sp.a-collega Jef Van Damme. "De Brusselse taxshift is revolutionair, in vergelijking met wat op Vlaams en federaal vlak gebeurt."

Toch zijn ook de andere oppositiepartijen hard. Groen-fractieleider Bruno De Lille hekelt de traagheid die de beleidsverklaring tentoonspreidt. De Lille is bijzonder scherp voor Vervoort: "De Brusselse trein der traagheid geraakt niet op gang, bij gebrek aan machinist", zegt hij. De Lille wees ook op het feit dat Vervoort zo goed als onzichtbaar was na de aanslagen van 22 maart. "Zelfs de CD&V steunt onze analyse", zei De Lille. Hij verwijst hiermee naar de uitspraken van voorzitter Dalle van CD&V-Brussel. Voor het Groen-parlementslid zijn die uitspraken niet meer en niet minder dan een motie van wantrouwen.

Tandje bijsteken

Els Ampe (Open Vld) is milder. "De regering is goed bezig, maar moet een tandje bijsteken in de verbetering van de levenskwaliteit. Dat is nodig om de mensen die zich hebben opgewerkt in Brussel te kunnen houden. Inzake
mobiliteit is er nood aan veilige en verhoogde fietspaden, vlotte verkeersassen, randparking en uitbreiding van de metro."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?