Het thema 'handel' in de verschillende verkiezingsprogramma's

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
28/05/2009
De meeste (maar niet alle) partijen besteden in hun verkiezingsprogramma expliciet aandacht aan handel.

CD&V wil de bestaande handelskernen versterken en de winkeloppervlakte in Brussel via inbreiding vergroten. De komst van heel grote winkels moet afgeremd worden, en bij belangrijke projecten, zoals een shoppingcenter, moet er samengewerkt worden met de andere gewesten.

SP.A vindt dan weer dat als er nieuwe winkelcentra komen, die 'van de nieuwe generatie' moeten zijn: energie-efficiënt, architecturaal vernieuwend, en vlot te bereiken met het openbaar vervoer. De partij pleit verder voor administratieve vereenvoudiging en een locatiestrategie voor winkels. Niet overal moet worden geprobeerd om de kwaliteit van de handelszaken op te voeren en meer nationale merken aan te trekken. Vele handelscentra zijn immers gericht op een multi-etnisch publiek.

Open VLD ijvert voor een betere benutting van de Heizelvlakte (sport, toerisme, beurzen en congressen, ontspanning), maar de partij spreekt zich niet uit over de plannen voor een shoppingcenter. De partij wil meer aandacht voor netheid en veiligheid, een betere vorming van de verkopers en een shoppingbus om de verschillende handelsbuurten in Brussel te verbinden. Voor Open VLD moeten de Brusselse handelswijken nadrukkelijker gepromoot worden buiten de gewestgrenzen en moet de stad zich internationaal afficheren als modestad. Ook wil de partij de informele economie aanpakken, enerzijds met fiscale controles en arbeidsinspectie, anderzijds door wijk per wijk de ondernemers de gelegenheid te geven zich te regulariseren.

Vlaams Belang is tegen shoppingcentra aan de rand van de stad en ook tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen, behalve in de toeristische zones.

PS pleit voor de begeleiding van de buurthandel, wil handelswijken op hun retour nieuw leven inblazen, vindt dat er meer aan citymarketing moet worden gedaan en wil de boven- en de benedenstad verbinden via de Zuidwijk.

MR pleit ook voor een vlottere verbinding tussen boven- en benedenstad, maar dan via de Naamsestraat en het Koningsplein. De Franstalige liberale partij mist een globale visie op handel bij de huidige Brusselse regering en vindt ook dat het agentschap voor stedelijke ontwikkeling Atrium te weinig resultaten op het terrein heeft geboekt. MR wil dat de handelaars nauwer betrokken worden bij wegwerkzaamheden in de buurt, dat de parkeergelegenheid in de handelskernen wordt uitgebreid en dat het eerste halfuurtje parkeren gratis wordt.

Voor CDH moeten de winkels later open zijn en moet ook over zondagsopening nagedacht worden. De partij ijvert voor een versterking van de buurthandel en wil dat het Gewest een Regionaal Plan voor de Handelsontwikkeling krijgt. Nu heeft de overheid heel weinig wettelijke instrumenten om winkels die niet thuishoren in een bepaalde handelskern, te weren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni