Honderden ambtenaren voeren actie aan kabinetten voor meer koopkracht

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 19 mei 2022

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD-ACV-VSOA wil dat er budget wordt vrijgemaakt voor meer koopkracht voor het overheidspersoneel. In Brussel gingen vakbondsmilitanten donderdag in gesprek met premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen).

Tevredenheid was er bij de vakbonden dat ze met een delegatie tot bij premier Alexander De Croo geraakt waren. Dat vindt Koen De Mey van ACV een belangrijk signaal: "Na een jaar aandringen zijn we eindelijk in gesprek kunnen gaan met de premier. We hebben onze eisen kenbaar gemaakt. We willen dat er geïnvesteerd wordt in het overheidspersoneel, niet bespaard. Onze pensioenen zitten op het Europees gemiddelde, daar mag niet aan afgeknibbeld worden. De premier had zeker oor naar onze bezorgdheden."

De grootste vakbondsmobilisatie vond plaats vlak voor de Financietoren aan de Kruidtuin. Daar is het kabinet van federaal minister voor Ambtenarenzaken Petra De Sutter. Zij ontving een delegatie van de drie vakbonden. "Al twintig jaar is er geen baremaverhoging voor de federale ambtenaren", betreurt Kurt Sissau van ACOD. "Ambtenarij is niet meer sexy. Als ze mensen willen aantrekken, zal er een deftig loon moeten zijn."

'Citroen uitgeperst'

Minister De Sutter heeft begrip voor de vraag naar loonsverhoging: "De federale ambtenaren in de lagere loonschalen hebben geen marktconforme wedde. Hun koopkracht staat echt onder druk. Die situatie is niet langer houdbaar. Er werd al serieus bespaard op het ambtenarenpersoneel. De citroen kan niet verder uitgeperst worden."

De minister wil een voorakkoord van 150 tot 200 miljoen euro sluiten met de vakbonden. Daar gaan de vertegenwoordigers van het federaal overheidspersoneel niet op in. Kurt Sissau legt uit waarom: "Een voorakkoord afsluiten zonder dat we garantie hebben over het budget, dat is geen methode om te werken. Wij willen nu boter bij de vis."

Nog geen gesprek met Vlaanderen

Ook in Namen had een delegatie syndicale actievoerders donderdagvoormiddag een onderhoud met Waals minister-president Elio Di Rupo. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ontving geen vakbonden vandaag. De deur van zijn kabinet op het Brusselse Martelaarsplein bleef donderdag dicht.

Medewerker van minister-president Jan Jambon, Pol Van Den Driessche, kwam buiten aan de actievoerders uitleggen dat er geen afspraak was en dat ze geen mail gezien hadden. De vakbondslui verzekerden dat de mail wel degelijk verstuurd was en eisten een ontmoeting. Ze trokken naar het Vlaams Parlement waar Jambon aanwezig was in de commissie Cultuur, maar ook daar kwam het niet tot een ontmoeting. VSOA-secretaris Gerda De Norre reageerde misnoegd: "We denken dat hij kat en muis speelt. We leiden hieruit af dat hij ons niet wil ontmoeten."

Dat wordt ontkend op het kabinet: "Het is absoluut geen onwil", verzekert Van Den Driessche, "de minister-president wil altijd delegaties ontvangen, maar het moet passen in de agenda. Een mail sturen met 'we komen die dag op dat uur' is niet voldoende. We krijgen heel veel mails op het kabinet."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?