Hoofddoekendebat breidt uit naar Schaarbeek en Anderlecht

© PhotoNews
| Axel Bernard (links) vindt het hoofddoekenverbod in Schaarbeek discriminerend.

Na Molenbeek staat in nog twee andere Brusselse gemeenten het hoofddoekenverbod ter discussie. De MR wil dat de kakofonie stopt en pleit voor een debat in het Brussels parlement.

Op 1 september nam een wisselmeerderheid in de Molenbeekse gemeenteraad een motie aan die hoofddoeken en andere religieuze tekens in de toekomst zou moeten toelaten in het gemeentehuis. PS-SP-A., Ecolo-Groen en PTB stemden voor. Meerderheidspartij MR beet in het zand. De motie wordt nu verder uitgewerkt in een werkgroep.

Zoals te verwachten blijft het daar niet bij. De PTB heeft samen met enkele CDH-verkozenen een gelijkaardige motie ingediend in Schaarbeek. “Alle gemeenteambtenaren moeten uiteraard neutraal zijn en zieltjes winnen aan het loket moet verboden blijven. Maar we zien vandaag toch vooral veel discriminatie in de gemeenteadministratie omdat vrouwen er volgens het arbeidsreglement niet met een hoofddoek mogen werken,” zegt PTB-gemeenteraadslid Axel Bernard in Le Soir.

Bernard verzet zich ook tegen de tussenoplossing, namelijk een hoofddoekenverbod aan het loket, maar de hoofddoek wel toelaten in de backoffice. “Je kan moeilijk de discriminatie verbieden in de kelder van het gemeentehuis maar die aan het onthaal wel toelaten. Dat slaat nergens op,” zegt Bernard.

Overal werkgroepen

De kwestie zet druk op de Ecolo-Défi-meerderheid in Schaarbeek. Défi is voor een verbod op het dragen van religieuze tekens in het openbaar ambt. Ecolo staat daar soepeler tegenover. Om de druk van de ketel te halen heeft de gemeente beslist om een werkgroep over het hoofddoekendebat op te starten, onder voorzitterschap van de schepen van Gelijke Kansen Siame Haddioui (Ecolo-Groen) en schepen van Personeel Lorraine de Fierland (Défi).

In Anderlecht heeft de PS-SP.A-Ecolo-Groen-Défi meerderheid al op het debat geanticipeerd. Ook daar buigt een werkgroep zich over het hoofddoekenverbod, dat in principe in het meerderheidsakkoord is ingeschreven.

Niet op eigen houtje

Intussen wil MR-voorzitter Georges Louis Bouchez de kwestie naar een hoger niveau tillen. Hij wil dat het Brussels parlement zich uitspreekt over de neutraliteit van het openbaar ambt. De MR zal hierover een wetsvoorstel indienen, zodat lokale besturen niet langer op eigen houtje kunnen beslissen over de invulling van de neutraliteit in de openbare dienstverlening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?