te huur BRUZZ 1546
© Flickr Creative Commons Michaeluyttersp

De woningen die de Stad Brussel via de Grondregie te huur stelt, hebben een te hoge huurprijs. Dat is de essentie van een burgerinterpellatie in de Brusselse gemeenteraad van maandagavond. Maar volgens bevoegd schepen Ouriaghli liggen de prijzen beduidend lager dan op de privémarkt, en doet de Stad ook veel inspanningen om Brusselaars met een lager inkomen aan een betaalbare woonst te helpen.

Via de Grondregie verhuurt de Stad Brussel zo’n 2.800 appartementen. Het gaat hier niet om sociale woningen: de woningen van de Grondregie zijn vooral gericht op burgers uit de middenklasse, al is een aantal woningen wel gereserveerd voor mensen met een inkomen dat een bepaalde grens niet overschrijdt.

847 euro voor eenkamerappartement
Maar volgens de burgers die maandagavond het schepencollege interpelleerden, swingen de prijzen van de woningen van de Grondregie de pan uit. “Op de website van de Grondregie kun je de gemiddelde huurprijs terugvinden, en die is veel te hoog”, aldus Amaury Bourdon. “De prijs bedraagt gemiddeld 847 euro voor een éénkamerappartement, en 1.046 voor een appartement met twee kamers. Wij vrezen dat die prijzen Brusselaars de stad uitjagen. Zal dit verhuurders op de privémarkt ertoe aanzetten om hun huurprijs te laten zakken?”

Schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS) vindt de kritiek onterecht. “Natuurlijk vind je dure woningen op de site van de Grondregie, daar is ook een publiek voor. Maar dat is slechts een momentopname: wij proberen de woningen zo betaalbaar mogelijk te houden.”

Volgens Ouriaghli liggen de huurprijzen van de woningen van de Stad Brussel 10 à 15 procent lager dan op de privémarkt.

'Ook te weinig sociale woningen'
Bourdon merkte ook op dat de wachtlijst voor sociale woningen te lang is en dat er te weinig sociale woningen worden bijgebouwd. Mensen met een lager inkomen nemen daarom hun toevlucht tot woningen van de Grondregie, maar die blijken in de praktijk dus onbetaalbaar.

Ouriaghli repliceerde dat “geen enkele gemeente zoveel doet om voor voldoende sociale woningen te zorgen”. Brussel telt bijna 18 procent sociale woningen op zijn grondgebied, meer dan in de meeste andere Brusselse gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni