LiDé komt met twee lijsten op in Brussel

Rudy Aernoudt presenteert bij de gewestverkiezingen van 7 juni in Brussel een Nederlandstalige én een Franstalige lijst van zijn partij LiDé. Ook wordt hij in Wallonië lijsttrekker voor LiDé. Dat maakte Aernoudt bekend nadat de MR besliste de samenwerking met hem stop te zetten.

Rudy Aernoudt presenteert bij de komende verkiezingen met zijn partij LiDé twee lijsten in Brussel, een voor elke taalgroep. Om met een Vlaamse lijst op te komen, heeft Aernoudt 500 handtekeningen nodig van Brusselse Vlamingen. Hij is er van overtuigd dat dat lukt.

"Als we zowel in Brussel als in Wallonië twee à drie zetels kunnen binnenhalen, dan zijn we een duurzame partij, klaar voor federale verkiezingen." Aernoudt hoopt ook snel een bekende naam te kunnen strikken voor de Vlaamse lijst in Brussel.

Afgelopen weekend maakte MR-kopstuk Didier Reynders bekend dat Aernoudt de derde plaats zou krijgen op de Europese MR-lijst, maar dat was buiten het FDF gerekend. Voor het FDF zijn de communautaire standpunten van LiDé niet te vereenzelvigen met de eigen standpunten. LiDé stelt zich veel gematigder op dan het FDF over thema's zoals de uitbreiding van Brussel en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De partij dreigde ermee uit de MR te stappen indien Aernoudt mocht blijven. De MR besloot vervolgens de samenwerking met Aernoudt stop te zetten.

Aernoudt noemde gisteren een 'zwarte dag voor alle liberalen'. Hij vindt dat het FDF de MR 'gijzelt' door zijn regionalistische en separatistische houding. "Alle liberalen van de MR waren akkoord met de alliantie met LiDé," vertelt Aernoudt. "Ook het FDF was aanwezig bij de stemming, zij hebben zich onthouden. Maar nu krijgen we een dolk in de rug. Het doet mij denken aan de chantage die N-VA pleegde op CD&V. Nu wordt de MR gechanteerd door een partij die één zetel heeft in het federaal parlement."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?