Lijsten verrassen toch nog: een overzicht

DV, HUB, KM , SVG
© Brussel Deze Week
05/07/2006
Drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen zorgt in Jette de SP.A voor een verrassing bij de voorstelling van de lijst, in Brussel-stad verrast de VLD.

In Schaarbeek staat het nu vast dat CD&V de lijst steunt van de Franstalige christendemocraten, getrokken door Denis Grimberghs (CDH). Geen Jos Chabert, die in de gemeente woont, wel voormalig schepen Edward De Jaegher onder aan de lijst. Nieuwkomer is de dertiger Sarah Nelen, op 8. Ze is politicologe en werkt voor de Europese Commissie. Ook Hakan Esen en Ferenc Ballegeer zijn kandidaat voor CD&V. De partij vraagt aandacht voor kinderopvang, onderwijs en de lokale economie en wil ook een alerter bestuur. De VLD gaat alleen naar de kiezer in Schaarbeek. De 37-jarige advocate Laura Parret is lijsttrekker. Er zijn voorts een twintigtal kandidaten, onder wie een Nederlandse (VVD) en een Duitse (FDP) liberaal. Huidig VLD-gemeenteraadslid Patrick Heuninck staat niet op de lijst, maar hij steunt ze wel. Even zag het er nog naar uit dat de VLD op de lijst van burgemeester Bernard Clerfayt (MR-FDF) zou staan, maar het FDF-hoofdkwartier stelde zijn veto. Het is overigens nog altijd wachten op de voorstelling van Clerfayt.

In Vorst heeft Brussels minister Evelyne Huytebroeck de Ecolo-lijst bekendgemaakt. Ze trekt de lijst en wordt gevolgd door José Angeli en Marianne Courtois. De voormalige Vlaamse filmintendant en publicist Luckas Vander Taelen (Groen!) staat op 10. Huytebroeck is kandidaat-burgemeester, en ze betreurt dat CDH ervoor kiest op de lijst van burgemeester Corinne De Permentier (MR) te gaan staan.

De VLD heeft een goede plaats op de MR-IC-lijst van Françoise Schepmans in Sint-Jans-Molenbeek. Jan Gypers staat op 3. Schepmans ontkent nogmaals dat er een voorakkoord is met PS-burgemeester Philippe Moureaux. "Ik kijk wel uit," zegt Schepmans. "In 2000 bestond er ook een afspraak voor het verderzetten van de PS-MR-coalitie. Moureaux is die toen niet nagekomen." Schepmans gaat voluit voor het burgemeesterschap en acht dat, gezien de huidige zetelverdeling, niet onmogelijk. Inzet zijn de strijd tegen de verdere aftakeling van de gemeente, ook van het wat chiquere hoog-Molenbeek, en zuurstof voor de lokale economie. "Molenbeek was een echte industriële gemeente. Vandaag bevindt zich amper vijf procent van de Brusselse bedrijven op Molenbeeks grondgebied. Dat kan beter," aldus Schepmans.

Brigitte De Pauw (CD&V) heeft de vijfde plaats gekregen op de Lijst van de Burgemeester van Jette. Daar staan voorts achttien mannen en zestien vrouwen op. Burgemeester Hervé Doyen (CDH) trekt de lijst. Op 2 staat gemeenteraadslid Claire Vandevivere (CDH), op 3 Benoît Gosselin (CDH). Er staan nog twee Nederlandstaligen op de lijst: Joëlle Electeur (onafhankelijke) op 19 en Git Ceulemans (CD&V) op 32. Lijstduwer wordt oud-schepen Louis Vandenheede (CDH). Eveneens in Jette presenteerden Werner Daem en Fouad Ahidar afgelopen week hun SP.A-Spirit-lijst. Daem trekt, Ahidar duwt. Het is een kleurrijke lijst, met heel wat mensen van buitenlandse origine. De kandidaten zijn over het algemeen jong en hebben weinig politieke ervaring. Slechts zeven van hen namen al eens eerder deel aan verkiezingen. Spirit heeft tien plaatsen gekregen, SP.A 25. De eerste kandidaat voor Spirit is Hilde Beckers, op 4. Lut Lambert, zus van Geert Lambert, staat op 14. Ongeveer de helft van de kandidaten is Franstalig. Zo bijvoorbeeld Guy Desolre. Hij is volgens Daem van PS-signatuur, maar komt op als onafhankelijke, op 17. "Desolre is ere-vicegouverneur van Vlaams-Brabant. In die hoedanigheid moest hij de rechten van de Franstaligen in de Rand vrijwaren. Hij is ons symbolische wapen tegen wie durft te beweren dat we, door ons kartel met Spirit, een separatistische lijst hebben," aldus Daem.

In Brussel-stad trekt de VLD, zoals eerder aangekondigd, alleen naar de kiezer. Het Brussels parlementslid Els Ampe is lijsttrekker, Europees parlementslid Annemie Neyts duwt. Toch nog verrassingen bij de voorstelling van de lijst: OCMW-raadslid Bart Eeman staat er niet op. Eeman had op de tweede plaats gemikt, maar kreeg die niet. Hij kreeg naar eigen zeggen de voorlaatste plaats aangeboden. "Ik vond dat ik beter verdiende," zegt Eeman, die bij de gewestverkiezingen meer dan vijfhonderd voorkeurstemmen behaalde. Nu staat uittredend gemeenteraadslid Yvonne Smekens op 46. Wie wel op de lijst staat, is uittredend onafhankelijk gemeenteraadslid Viviane Decourty. Ze verliet in 2001 de MR omdat ze het communautair gestook van het FDF beu was.

De informatie die we vorige week van GM uit Watermaal-Bosvoorde doorgestuurd kregen, blijkt niet helemaal te kloppen. Zo staat de Nederlandstalige Hilde Soens wel degelijk op 9 op de GM-lijst, maar behoort ze niet tot de VLD. De verwarring is vermoedelijk ontstaan omdat Soens op verzoek van VLD'ster Arlette Baeyens-Verkruyssen (26ste plaats) op de lijst is gaan staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni