Maingain verstuurt oproepingsbrieven in het Frans

Sint-Lambrechts-Woluwe -de gemeente van FDF-voorzitter Olivier Maingain- heeft Franstalige oproepingsbrieven laten drukken voor de Franstalige kiezers in de faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. De carroussel rond de niet-benoemde burgemeesters begint zo aan een nieuwe ronde.

brusselkiest - artikelSint-Lambrechts-Woluwe heeft dinsdag twee keer 25.000 oproepingsbrieven verstuurd naar de kiezers in de drie gemeenten. De drukkosten zijn voor rekening van het schepencollege van Sint-Lambrechts-Woluwe.

FDF-voorzitter en burgemeester Olivier Maingain stelt in Le Soir dat zijn gemeente de stap zet om de wet te laten respecteren. "Die bepaalt dat elke kiezer een oproepingsbrief in zijn taal ontvangt. Het zijn de Vlaamse omzendbrieven die illegaal zijn."

De Vlaamse omzendbrief ter zake bepaalt dat alle oproepingsbrieven in Vlaanderen in het Nederlands moeten worden opgesteld. Vlaams minister van binnenlandse aangelegenheden Marino Keulen (Open VLD) weigert de burgemeesters van de drie gemeenten te benoemen omdat ze de bepalingen van de omzendbrief niet respecteren.

Minister Keulen zei eerder dat de zaak pure provocatie is, maar dat de zaak in federale handen is. Minister van Binnenlandse zaken Guido De Padt (Open VLD) zegt dan weer dat de gewesten zelf toezicht moeten houden op de taalwetgeving.

De Nederlandstalige ministers van de Brusselse regering vinden dat Maingain geen overheidsgeld mag gebruiken om een FDF-campagne in de Rand te voeren. Zij verwachten dat Charles Picqué als voogdijminister van de Brusselse gemeenten stappen onderneemt. Maar de Brussels minister-president was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?