Meubelverkoper verlaat na 44 jaar Louizalaan: 'Klanten kopen geen kast met een step'

De winkel in de Louizalaan.

Dominique Rigo opende in 1976 zijn meubelwinkel met Scandinavische en Italiaanse designmeubelen op de Louizalaan. Na 44 jaar verlaat hij de Louizalaan omdat het ondernemersklimaat er volgens hem de laatste jaren erg verslechterde. In september vertrekt hij definitief uit het centrum naar de Stallelaan in Ukkel.

Dat doet hij niet zonder eerst het stadsbestuur een flinke sneer te geven voor 'het onleefbaar maken van de Louizalaan.' Meer specifiek doelt Rigo op de groene en socialistische schepenen en ministers die de afgelopen jaren zorgden voor het beleid omtrent verkeer en energie in de stad, zoals Pascal Smet, Alain Maron en Elke Van den Brandt.

'Brussel is vijandig'

Hij verwijst ook naar de plannen van ex-minister van Openbare Werken en huidig Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet rond De Gulden Vlieslaan, waartegen veel winkeleigenaars protesteerden. Vooral de veranderende mentaliteit omtrent parkeerbeleid stoot op onbegrip.

"Brussel is een vijandige stad geworden", fulmineert de Brusselse ondernemer jegens het huidige groen-linkse beleid. "Ik ben niet tegen het groene gedachtengoed. Integendeel, mijn dak ligt vol zonnepanelen. Mijn beslissing heeft niets te maken met de coronacrisis, want de zaken gingen nog steeds relatief goed. Maar we verliezen toch inkomsten. De mensen kunnen weldra gewoon niet meer parkeren op de laan. Meer dan tien andere winkels zijn de laatste jaren al vertrokken. Velen trekken naar Meise. Ik heb getwijfeld om naar Zaventem te verkassen, maar ik wou mijn dierbare stad niet verlaten. Daarom heb ik voor de Stallelaan in Ukkel gekozen. We moeten Brussel toch blijven beschermen, vind ik."

Zonnepanelen
© Kathrine Jacobs
| Dominique Rigo in het bijzijn van Ukkels burgemeester Boris Dilliès op het dak van zijn bedrijf, waar recentelijk heel wat zonnepanelen werden geïnstalleerd.

Rigo is niet de enige ondernemer die de prestigieuze winkelstraat verlaat. Ook zijn concurrenten Tanit, Baucher Féron, Pastoe, Abitat, Facq, Cigrasa, Mim, Mobilia, Hauteville bliezen eerder de aftocht.

"Je mag met de step, te voet en met de fiets nog makkelijk de stad in. Maar mijn klanten komen geen kast kopen met de step, begrijpt u", concretiseert Rigo zijn motivatie om naar Ukkel te verhuizen. "Bovendien biedt het pand op de Stallelaan een zeer goede invalsweg binnen Brussel, zowel voor Vlamingen als voor Waalse klanten."

Ook de coronamaatregelen op vlak van mobiliteit steunt de ondernemer allerminst. "De sluiting van het Ter Kamerenbos is een catastrofe", besluit hij. "Maar mijn beslissing heeft geen politieke motivatie. Het is gewoon een vaststelling: er wordt geen rekening gehouden met de Louizalaan en haar ondernemers."

Brussels Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain wou voorlopig nog geen reactie geven, alvorens hij met de handelaar zelf in overleg gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?