Militairen beter verzekerd bij binnenlandse opdrachten

© Photonews

Afgelopen zondag bleek nog dat militairen die in eigen land worden ingezet, niet altijd evenveel worden vergoed bij een ongeval als militairen die actief zijn in het buitenland. Vier dagen later is een amendement gestemd dat het verschil moet wegwerken.

Wanneer een militair in het buitenland sneuvelt wordt zijn of haar begrafenis vergoed door de regering. Daarbovenop krijgen de familieleden of nabestaanden een vergoeding van 160.000 euro. Voor een militair die in het binnenland sneuvelt – bijvoorbeeld door een bomaanslag – was dit tot voor kort niet het geval, deze militairen kregen slechts hun begrafenis vergoed. Dit komt doordat de regering er nooit rekening mee hield dat militairen ook in het binnenland actief zouden zijn. 

Donderdagnacht keurde de kamer een amendement goed om dit probleem het land uit te helpen, weet VRT NWS. De aangepaste wet werkt retroactief. "Dat betekent ook dat er voor incidenten die er in het verleden geweest zijn, een bijkomende vergoeding mogelijk is", aldus Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?