Molenbeekse huiseigenaars krijgen premie tot 300 euro

© Wikimedia Commons
| Huiseigenaren in Molenbeek hebben recht op een premie tot driehonderd euro.

Mensen die een woning in Molenbeek bezitten, maken aanspraak op een premie tot driehonderd euro. De gemeente maakt daarvoor dit jaar 900.000 euro vrij in haar budget. Op die manier wil het Molenbeeks schepencollege een compensatie bieden voor de hoge onroerende voorheffing.

Sinds 2018 kunnen ook huiseigenaars met meerdere woningen aanspraak maken op de premie, of hij of zij nu de enige bewoner van een huis is, meerdere huizen verhuurt of onderdeel uitmaakt van een woongroep. Er is wel één voorwaarde: de eigenaar moet kunnen aantonen dat hij of zij ook in de woning woont.

De premie is bedoeld als compensatie voor de hoge opcentiemen van de gemeente. Molenbeek is, na Schaarbeek, immers de duurste gemeente wat dat betreft. Om haar begrotingstekort te dekken, verhoogde de gemeente Molenbeek haar opcentiemen in 2016 tot 3.350. "De premie zorgt ervoor dat we de Molenbekenaars niet te veel raken," zegt schepen voor Huisvesting Olivier Mahy (MR). Hij hoopt dat de premie ertoe bijdraagt dat Molenbekenaars in de gemeente blijven wonen.

De premie bestaat sinds 2016. In het eerste jaar maakten er 5.047 mensen gebruik van, en gaf de gemeente er bijna 754.000 euro aan uit, zegt een medewerker van schepen van Financiën Georges Van Leeckwyck (MR). In het tweede jaar kwamen er 4.300 aanvragen binnen en maakte de gemeente een budget van ongeveer 659.000 euro vrij. Vorig jaar deden 5.500 huiseigenaars een beroep op de premie, en spendeerde de gemeente ongeveer 866.000 euro.

Gemiddeld bedroeg het bedrag dat huiseigenaars in 2018 terug kregen 165 euro, maar er werden ook hogere en lagere bedragen uitgekeerd. De gemeente reserveerde er dit jaar 900.000 euro voor in haar begroting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?