20180110 27 april 2017 inhuldiging Doucheflux minister Sophie Wilmès 1380 920px
© Photonews | Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) woont zelf in Sint-Genesius-Rode en reageert scherp op de beslissing van Vlaams minister Homans.

MR reageert hard op beslissing Homans

TD
© Belga
11/02/2019
Updated: 11/02/2019 13.00u

Bij de Franstalige partij MR is er weinig begrip voor de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet te benoemen. Federaal Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR), die zelf in Sint-Genesius-Rode woont, heeft het over een ontkenning van de democratie.

Slechts twee faciliteitengemeenten, Wemmel en Kraainem, hielden zich volgens minister Homans aan de regels. Het gevolg is dat de vier andere, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem, deze legislatuur geen burgemeester meer zullen krijgen.

Raad van State

De vier andere gemeenten die geen benoemde burgemeester krijgen, stuurden op eigen houtje nog eens Franstalige en Nederlandstalige brieven, volgens een taalregister dat ze zelf hebben aangelegd.

De gemeenten voelen zich gesterkt door de Raad van State. Die gaf in twee arresten aan dat Franstaligen slechts één keer om de vier jaar moeten melden dat ze documenten onmiddellijk in hun taal willen ontvangen. De grote meerderheid van de Franstaligen deed dat ondertussen.

'Ondemocratisch'

"De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten," reageert Sophie Wilmès daarom op de sociale media. De minister woont zelf in Sint-Genesius-Rode.

Ook Frédéric Petit, de burgemeester van Wezembeek-Oppem en partijgenoot van Wilmès, reageerde al op Homans' beslissing. Volgens hem heeft de Raad van State "een zeer duidelijk dubbel arrest" gevorderd in 2014. De oproepingsbrieven zijn volgens hem volledig in lijn met de wet.

Ook PS, Défi en CDH laken beslissing

"De N-VA legt bij monde van Liesbeth Homans de democratie naast zich neer, door opnieuw te weigeren het arrest van de algemene vergadering van de Raad van State te volgen. België verdient beter dan de pogingen die sommigen ondernemen om het onbestuurbaar te laten lijken", meldt CDH op Twitter.

Voor Défi toont de beslissing van minister Homans aan dat het een fout was om de faciliteitengemeenten bij Vlaanderen te laten bij de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. "Nog een rampzalig gevolg van de zesde staatshervorming", zegt voorzitter Olivier Maingain.

"Een totaal gebrek aan respect voor de instellingen, waarvan het hoogste administratieve rechtscollege de Raad van State is", vindt PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej. De weigering van Homans kadert volgens hem in een "plan van de voltallige N-VA die met alle middelen het communautaire tot één van de thema's van de volgende verkiezingen probeert te maken".

Gezamenlijk in beroep?

Intussen bevestigde Wezembeek-Oppem beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beslissing, Sint-Genesius-Rode beraadt zich daar nog over. Linkebeek wil eerst de beslissing van Homans grondig bestuderen. Drogenbos kondigde overleg met de andere drie faciliteitengemeenten aan, om te bekijken of ze gezamenlijk in verzet gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni