N-VA reikt 'muur van het jaar' uit aan minister-president Vervoort

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) heeft donderdag tijdens het plenair begrotingsdebat een prijs uitgereikt aan minister-president Rudi Vervoort (PS): de muur van het jaar. "Deze prijs staat symbool voor de figuurlijke muur die wordt opgetrokken tussen uw regering en het parlement en, tussen uw regering en de burger."

Van Achter verwees onder meer naar het fietsplan van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) dat de regering heeft goedgekeurd. "Minister Smet mag deze regeringsbeslissing niet vrijgeven van u. De commissie voor openbaarheid van bestuur heeft nochtans geoordeeld dat uw regering dit document aan het parlement moet bezorgen", zei de N-VA'ster.

Ze klaagde ook aan dat ze tevergeefs een aantal documenten heeft opgevraagd, waar ze recht op heeft. "U reageert niet op mijn vragen. U bent blijkbaar van oordeel dat u en uw ministers de wetgeving rond openbaarheid van bestuur niet moeten naleven."

Ook haar fractievoorzitter Johan Van den Driessche laakte het gebrek aan transparantie van de regering bij de toekenning van subsidies en de stijging van de kabinetskosten met 4 miljoen euro.

Bruno De Lille (Groen) hekelde het feit dat de paritaire samenstelling van de regering-Vervoort zich niet vertaalt in het budgettaire gewicht van de verschillende ministers. Terwijl de vrouwelijke regeringsleden tijdens vorige legislatuur 41,8 procent van de begroting vertegenwoordigde, is dat dit en volgend jaar onder de 25 procent gezakt, stelde hij vast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?