'Onbegrijpelijk dat videobeveiligingsplatform nog niet operationeel is'

Updated: 23-06-2020 - 15:54

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V), vorige legislatuur als staatssecretaris bevoegd voor Digitalisering, betreurt dat het Brussels videobeveiligingsplatform vijf jaar na de lancering ervan nog steeds niet operationeel is. Ook N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre reageert op de verklaringen van minister-president Rudi Vervoort bij BRUZZ. "Dat maar één van de zes politiezones camerabeelden wil delen, duidt weer op die typische strijd tussen gemeenten en gewest."

"Ik heb dit project in 2015 gelanceerd en al vrij snel konden we op technisch niveau overeenkomen en regelen dat essentiële actoren als de politiezones en de MIVB zich met dit platform konden verbinden", begint Debaets. "Maar wat zien we nu, vijf jaar later? Slechts drie van de zes politiezones zijn aanwezig op dat gewestelijk platform, waar meer dan 8.000 camera's met elkaar in verbinding gesteld kunnen worden."

Veiligheid van alle Brusselaars

Van die drie zones heeft enkel de zone Marlow heeft de conventie getekend om de camerabeelden ook effectief te kunnen gebruiken en delen. Mathias Vanden Borre van N-VA wijst naar de minister-president en noemt Vervoort een "lame duck". "Hij heeft de bevoegdheden om zijn burgemeesters terecht te wijzen en zaken te verplichten. En dat doet hij dus helemaal niet."

Voor de CD&V-politica is het onbegrijpelijk, "aangezien het toch om de veiligheid van àlle Brusselaars gaat". Dat centraliseren van beelden en gegevens is nochtans onmisbaar om bijvoorbeeld criminelen te kunnen volgen wanneer ze zich van de ene politiezone naar de andere verplaatsen, merkt ze op.

Politieke wil

"De laatste jaren, zoals na de aanslagen in 2016, maar ook recent tijdens de rellen in de nasleep van de Black Lives Matter-betoging, is het belang van één centraal commando toch duidelijk gebleken".

Debaets spreekt ook nog van "een gebrek aan politieke wil, wat onaanvaardbaar is aangezien er toch aanzienlijke middelen werden vrijgemaakt om dit project door Brussel Preventie en Veiligheid te kunnen organiseren".

'Onjuist'

Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek, reageert dat het "onjuist is te beweren dat de Brusselse politiezones weigeren om hun camerabeelden te delen met Brussel Preventie en Veiligheid". Dat zegt De Wolf aan BRUZZ.

Volgens de Etterbeekse burgemeester had de gewestelijke veiligheidsdienst het videoplatform inderdaad al in 2016 aangekondigd, maar werd dat uiteindelijk pas in mei vorig jaar voorsteld aan de gemeenten. "De eerste tekst was volledig onaanvaardbaar, zowel voor de gemeenten als voor de politiezones", aldus De Wolf. Er kwam een nieuwe vergadering in de zomer en die leidde tot een nieuw voorstel. "In dat conceptverdrag komen alle gemeenten, zones en burgemeesters overeen om de beelden van de zonale en gemeentelijke camera's te delen", aldus De Wolf.

Het aandachtspunt in die nieuwe tekst is dat de politiezones het beheer van de camera's niet uit handen willen geven. "De gemeenten hebben elk hun eigen strategische en operationele visie. Zij willen hun camera's kwalitatief beheren en deze zelf onderhouden", zegt De Wolf. "Wat Brussel Preventie en Veiligheid wil, is zonder overleg met de politiezones alle beelden zelf beheren. Dat is bijvoorbeeld ook geweigerd door de MIVB."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?