| Laurent Hublet, tweede van links, is bekend van BeCentral, een digitale campus in de gebouwen van het Centraal Station.

Ondernemer Laurent Hublet van 'I Am Brussels' wil misschien partij oprichten

© Belga
20/11/2023

De Brusselse ondernemer Laurent Hublet, gekend van BECentral, flirt met het idee om een nieuwe Brusselse partij op te richten. Daarvoor zou burgerinitiatief 'I Am Brussels' een partijstructuur moeten uitbouwen. "Vandaag zijn we geen politieke partij, maar het is een mogelijke piste," stelt de ondernemer.

Hublet houdt zich vooral bezig met het organiseren van burgerpanels en gesprekken en discussies met Brusselaars. Met zijn burgerinitiatief 'I Am Brussels' brengt hij burgers van verschillende strekkingen samen om op zoek te gaan naar werkbare oplossingen voor de problemen in de stad. "We zijn een groep burgers die bezorgd zijn over de toekomst van de democratie. Daarom organiseren we wekelijkse discussies met Brusselaars," vertelt Hublet.

De discussies vinden plaats in verschillende Brusselse gemeenten, zoals Sint-Pieters-Woluwe en Vorst. Op 13 december worden de gesprekken afgerond in Capital vzw in Brussel-Stad. De vraag is wat nadien met het burgerinitiatief zal gebeuren.

"Een van de pistes is het oprichten van een nieuwe politieke partij," zegt Hublet. "Maar er zijn ook andere pistes, zoals het uitschrijven van een manifest voor de bestaande politieke partijen, of het verder uitbouwen van de discussiegroepen tussen burgers."

Polarisatie tegengaan

De mogelijk toekomstige partij wil burgers blijven samenbrengen om de polarisatie in de stad tegen te gaan. "Ik ben bezorgd over mijn stad en de groei van de extremen. De laatste peilingen zijn zorgwekkend. Daarom is het belangrijk om discussies op het terrein te laten plaatsvinden."

De partij zou ideologisch kleurloos zijn. "Ik ben een ondernemer," stelt Hublet. "Ik probeer de problemen van mijn stad te begrijpen en de beste oplossingen te zoeken, losstaand van ideologie." Hublet is zich er echter van bewust dat een partij oprichten geen sinecure is. "Het hangt van vele factoren af. Er zijn nog heel wat open vragen, zoals juridische aspecten, de financiering en het programma."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni