Open VLD: 500 miljoen voor Brusselse stadskorting

Open VLD-voorzitter Bart Somers wil dat de financiering van Brussel met 500 miljoen euro wordt opgetrokken tot 3,5 miljard euro. Het bedrag moet onder meer dienen om Brusselaars een stadskorting toe te kennen naar analogie met de Vlaamse jobkorting.

Een herfinanciering moet in Brussel een stadskorting mogelijk naar analogie met de jobkorting in Vlaanderen. Open VLD wil die Vlaamse jobkorting graag verdubbelen, maar kon daar totnogtoe niets tegenoverstellen in Brussel.

"De herfinanciering is volgens Open Vld meer dan gerechtvaardigd", stelt Bart Somers. "Brussel is immers de economische motor van het land. Dagelijks trekken er 350.000 pendelaars naar Brussel om te werken en de hoofdstad genereert 20% van het Belgisch Binnenlands Product. Brussel is dus belangrijk voor Vlaanderen, Wallonië en België."

De herfinanciering moet volgens Open VLD een korting mogelijk maken die vergelijkbaar is in omvang met de Vlaamse jobkorting.

"Met de Brusselse stadskorting wil Open Vld wonen in de hoofdstad fiscaal belonen," zeggen de Brusselse lijsttrekkers Guy Vanhengel en Sven Gatz. "Wie in de stad woont leeft milieuvriendelijker, draagt bij tot het oplossen van de fileproblemen rond de hoofdstad door dichter bij zijn werk te wonen."

Ze wijzen er verder op dat door de hoge bevolkingsdichtheid wonen in de stad gemiddeld minder kost aan basisinfrastructuur zoals bijvoorbeeld scholen, huisvuilophaling en ziekenhuizen.

"Een stadskorting voor de Brusselaars is ook een maatregel tegen de stadsvlucht van middeninkomens en een waarborg voor een gezonde sociale mix in de hoofdstad", luidt het in een communiqué.

De herfinanciering van het Brusselse gewest maakt geen deel uit van het Vlaamse kiesprogramma van de partij. In Brussel pleit Open VLD wel al langer voor meer middelen voor het hoofdstedelijk gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?