Brussels Parlement

Oppositie hekelt 'laksheid' Brusselse regering, maar wil constructief meewerken

© Belga
19/10/2018

De Brusselse regering werkt grote plannen uit, maar voert die gedeeltelijk, niet of laattijdig uit. Dat was de boodschap van de Franstalige liberalen en de groenen tijdens het debat over de algemene beleidsverklaring, die minister-president Rudi Vervoort donderdag in het parlement heeft afgelegd. Maar wij zijn in de laatste maanden van deze legislatuur bereid constructief mee te werken, gaven Vincent De Wolf (MR) en Bruno De Lille (Groen) mee.

De Wolf wees erop dat de voorbije verkiezingen leren dat de Brusselaars wakker liggen van mobiliteit en de luchtkwaliteit, maar op die domeinen heeft de Brusselse regering gefaald, ondanks de ambitieuze plannen. Hij hekelde de manke invoering van de fiscale hervorming, de chaotische hervorming van de Brusselse brandweer (DBDMH), de pogingen van Brussel Preventie en Veiligheid om bevoegdheden van andere entiteiten te kapen, en het falende beleid inzake opleidingen van werklozen. Maar de MR zal een waakzame en constructieve partner zijn in de laatste maanden van de legislatuur, besloot hij.

Ook voor Bruno De Lille is het verhaal van de Brusselse regering er één van gebroken beloften en gemiste kansen. Op het vlak van de lage-emissiezone (LEZ), luchtkwaliteit en verkeersveiligheid lijkt het alsof Brussel zijn werk gedaan heeft, en dat het enige probleem het binnenkomend verkeer of het beleid van andere regering is, maar dat klopt voor de Groen-fractieleider niet.

Zonale bijdrage voor autoverkeer

"Als de andere gewesten niet meewillen voor een slimme kilometerheffing, vraag dan een zonale bijdrage en gebruik de inkomsten bijvoorbeeld om de S-treinen om het kwartier te laten rijden", aldus De Lille. Maar de groenen staan in de laatste maanden "klaar om samen met jullie een positief verhaal te schrijven voor een Brussel dat eerlijker, menselijker en gezonder is", voegde De Lille eraan toe.

Zowel Verstraete als Alain Maron (Ecolo), Liesbet Dhaene (N-VA) en Viviane Teitelboom (MR) betreurden dat de Brusselse regering te veel aandacht zou hebben voor de noodopvang van daklozen, maar hun integratie in de samenleving verwaarloost.

Johan Van den Driessche (N-VA) herhaalde zijn kritiek op het economische beleid van de regering. Rudi Vervoort stelt in zijn verklaring wel dat een performant 5G-netwerk nodig is voor de bedrijven, "maar u verzwijgt dat de strenge stralingsnormen in het gewest de uitrol van 5G in gevaar brengen en dat de gemeenten nog steeds belastingen kunnen heffen op zendmasten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni