Oppositie over ordonnantie stadsvernieuwing: ‘Veel macht, geen visie’

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
20/09/2016

Met de nieuwe ordonnantie stadsvernieuwing krijgt minister-president Rudi Vervoort (PS) te ruime bevoegdheden, vinden oppositiepartijen MR, N-VA en Groen. “Vervoort vraagt veel geld, maar hij zegt niet wat hij ermee gaat doen.”

Volgens Vervoort moet de nieuwe ordonnantie het beleid inzake stadsvernieuwing coherenter maken. Het nieuwe wettelijk kader regelt niet alleen de gekende wijkcontracten, maar ook de nieuwe stadsvernieuwingscontracten, en de gewestelijke opvolger van het vroegere federale grootstedenbeleid. De initiatieven zijn deze legislatuur goed voor meer dan 300 miljoen euro aan investeringen.

De oppositiepartijen, met de MR op kop, vinden dat de ordonnantie te veel macht geeft aan de regering. Dat denkt ook Cieltje Van Achter (N-VA): “Als er grote budgetten zijn en de regering mag daar zelf over beslissen, dan kan er willekeur optreden. Zelfs de Raad van State had de kritiek dat de regering het nog te veel allemaal zelf wil doen.”

De positie van Groen is genuanceerder. Het beleid stroomlijnen is positief, klinkt het, maar over de invulling rijzen toch heel wat vragen. “Vervoort vraagt veel geld, maar hij zegt niet wat hij ermee gaat doen,” zegt Arnaud Verstraete. “De ordonnantie blijft zeer vaag. Er zit geen visie in. Als we hem daarop aanspreken, zegt Vervoort 'je zal wel zien'. Dat kan toch niet? Eigenlijk moet het parlement de lijnen uitzetten, en moet de regering uitvoeren. Waarom zegt Vervoort niet waar hij met de stad naartoe wil?”

De krachtenbundeling kan wijzen op een grote ambitie voor de stad, maar vermits de achterliggende visie onuitgesproken blijft, vreest Verstraete dat Brussel blijft vervallen in amateurisme. “Kijk naar de buurt van het Zuidstation. Daar zijn verschillende studies rond gemaakt. Allemaal zeggen die dat je iets moet doen aan de Kleine Ring om het centrum beter te verbinden met het station, maar in het Richtschema dat door de regering is goedgekeurd, vinden we dat niet terug.”

Ook met de bevolking wordt te weinig rekening gehouden, klinkt het. “Bij de nieuwe stadsvernieuwingscontracten was helemaal niets voorzien op het vlak van participatie. Dat is gelukkig wel wat bijgestuurd, onder druk van de oppositie.” Omdat de meerderheid op dat laatste punt haar goodwill toonde, onthielden de groenen zich bij de stemming.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni