Parket onderzoekt paspoortendeal tussen Brussels bedrijf en Kinshasa

Het Brusselse parket voert een onderzoek naar het contract tussen het Ukkelse paspoortenbedrijf Semlex en de autoriteiten in de Democratische Republiek Congo. Volgens onderzoek van Reuters, belandt een onevenredig deel van de opbrengst van de nieuwe paspoorten in de zakken van een vertrouwelinge van president Kabila.

Uit onderzoek van internationaal persagentschap Reuters blijkt dat een deel van de opbrengst van de nieuwe, biometrische Congolese paspoorten in de zakken van een vertrouwelinge van president Joseph Kabila belandt. Maar ook het Ukkelse bedrijf Semlex, dat voor verschillende andere Afrikaanse landen paspoorten produceert, zou een onevenredig deel van de winst opstrijken.

Dat bevestigt het parket donderdag aan Belga na berichtgeving hierover door Reuters. Het onderzoek startte begin dit jaar al, maar verdere details worden niet bekendgemaakt omdat het onderzoek nog loopt. De nieuwe biometrische paspoorten die Kinshasa aflevert kosten 185 dollar per stuk - de Belgische kosten 65 euro. Van die 185 dollar gaat 45 dollar naar Semlex en 60 dollar naar een bedrijf dat eigendom zou zijn van een vertrouwelinge van de Congolese president Joseph Kabila.

Semlex, geleid door de Belg van Armeense origine Albert Karaziwan, levert aan verschillende Afrikaanse landen identiteitsdocumenten. Door de deal in Congo, een land met 80 miljoen inwoners, deed het bedrijf een meesterzet. Volgens Reuters kan de deal het bedrijf jaarlijks 100 miljoen dollar opbrengen.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook