Peiling: Ecolo beent nu ook MR bij

Volgens alweer een nieuwe peiling komt Ecolo op gelijke hoogte met de MR in Brussel. Ecolo-topman Javaux droomt luidop van een groene minister-president en noemt Evelyne Huytebroeck, Christos Doulkeridis en Yaron Peztat als kandidaten.
Dat de PS haar score van 2004 (28 procent) niet meer zal herhalen, was al een tijdje duidelijk. Maar de laatste peiling van de RTBF en Vers L'Avenir voorspelt een ware mokerslag. De partij van Philippe Moureaux zou nog 14,4 procent halen.

De opmars van Ecolo in de peilingen blijft dan weer duren. De Franstalige groenen zouden nu al 26,3 procent halen, praktisch evenveel als MR (26,7 procent). Ecolo zou zijn score van 2004 daarmee verdrievoudigen. Volgens Ecolo-topman Jean-Michel Javaux behoort een groene minister-president tot de mogelijkheden. Hij noemde Evelyne Huytebroeck, Christos Doulkeridis en Yaron Peztat als kanshebbers om de volgende Brusselse regering te leiden. Opvallend is dat Isabelle Durant, de gedoodverfde kandidaat voor die functie, niet op zijn lijstje staat. Dat heeft hij gezegd in het RTBF-programma Matin Première.

CDH krijgt volgens de peiling evenveel stemmen als in 2004 (12,2 procent). 20 procent van de ondervraagden gaf aan nog steeds geen beslissing genomen te hebben. De peiling werd afgenomen bij 1.000 personen en heeft een foutenmarge van 3,1 procent.

Aan Nederlandstalige kant zijn de Brusselse resultaten traditioneel veel minder betrouwbaar omwille van de kleine aantallen ondervraagden en de aanzienlijke foutenmarge. De peilers zien Vlaams Belang één zetel inleveren (van 6 naar 5), terwijl Groen! van 1 naar 3 zetels zou gaan. SP.A en CD&V zouden met 3 zetels stabiel blijven, Open VLD verliest volgens de peiling één zetel (van 4 naar 3).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?