Persoons voor liefdevolle latrelatie Brussel-Vlaanderen

Brussels schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (SP.A) vergeleek de verhouding tussen Brussel en Vlaanderen in haar 11 julitoespraak met een liefdesverhouding.

Persoons wees erop dat Brussel en Vlaanderen in elkaar verstrengeld zitten. Een goed model voor de toekomst lijkt haar een liefdevolle latrelatie.

“Het geheim van een dergelijke relatie schuilt in: de ander niet willen veranderen, maar graag zien net om wie hij is; de erkenning dat je de ander nodig hebt, ook al woon je niet samen. Brussel en Vlaanderen zijn heel anders. Dat is geen probleem, we vullen elkaar perfect aan.”

Living apart together gaat voor Persoons ook “over aanvaarden dat je elkaar nodig hebt, ook al woon je gescheiden. Als Vlaanderen en Brussel zich tegen elkaar beginnen afzetten, als we denken dat we het wel alleen kunnen, loopt het mis.”

De schepen verwijst daarbij naar de discussie over de nachtvluchten. “Dat gaat niet meer over veiligheid, over hoe zo weinig mogelijk mensen overlast te bezorgen, over rekening houden met bevolkingsdichtheid en stadskernen. Het gaat enkel nog over het sparen van de eigen bevolking, ook al gaat dat ten koste van één van de armste en dichtst bevolkte gebieden van Europa, de Brusselse Kanaalzone.”

Vlaanderen en Brussel kunnen elkaar wel proberen bekampen, stelt Persoons vast, “maar daar komen we allebei gehavend uit. Een sterk Vlaanderen gaat hand in hand met een sterk Brussel.”

De SP.A-politica besloot met een citaat van de Amerikaanse dichter W.H. Auden: If equal affection cannot be, let the more loving one be me. "Als het onmogelijk is dat Vlaanderen en Brussel elkaar even graag zien, laat Brussel dan degene zijn met de meeste liefde."

11 julispeech Ans Persoons

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?