Dave Sinardet
© Dieter Telemans

Politicoloog Dave Sinardet: 'Brussel en Vlaanderen, twee democratieën'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
27/05/2014

“Er schort wat aan het Brusselse kiessysteem. Ik wil niet chargeren, maar eigenlijk is het verbod op tweetalige lijsten een vorm van apartheid”, zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet die voor Brussel Deze Week de kiesresultaten analyseert.

S inardet had een korte nacht. Hij volgde voor de RTBF de Vlaamse verkiezingen. Bij een croque-monsieur aan het Flageyplein geeft hij duiding bij de Brusselse verkiezingen.

Dave Sinardet: “Vlaanderen en Brussel zijn twee democratieën”, alludeert Sinardet op een bekende uitspraak van een bekend politiek leider in Vlaanderen. “De Nederlandstalige uitslag in Brussel is helemaal anders dan in Vlaanderen. Brussel is, in tegenstelling tot Vlaanderen, paars-groen. En de N-VA breekt niet echt door.”

“Daarnaast zijn er meer Nederlandstalige stemmen. Sommigen vertalen dat als meer Nederlandstalige kiezers, maar dat is misschien niet juist. Ik kan me voorstellen dat een deel van de Franstaligen gehoor hebben gegeven aan de oproep van Philippe Van Parijs om Vlaams te stemmen.”

De N-VA doet het in Brussel minder goed dan in Vlaanderen.
Sinardet: “Ik denk niet dat de N-VA helemaal in tune is met wat er aan Brusselse kant leeft: een soort Brusselse identiteit. Dat zag je ook aan de campagnes. Alle partijen profileerden zich zo Brussels als mogelijk. De een 100 procent Brussel (SP.A, SVG), de andere 300 procent Brussel (Open VLD, SVG). Een wapenwedloop om ter Brusselst, als het ware.”

Hoe ziet de coalitievorming eruit aan Vlaamse kant, want die gebeurt apart van de Franstalige formatie?
Sinardet: “Brussel is op dat vlak meer gesplitst dan federaal. Daar gebeurt de regeringsvorming met Franstaligen en Nederlandstaligen samen. Bovendien is er een meerderheid nodig aan Vlaamse kant in Brussel, wat je niet hebt voor een federale regering.”

“Wat de VGC betreft: Vanhengel en Smet zijn al een tijdje goeie maatjes. Dat viel op tijdens een debat dat ik modereerde aan de VUB. Het lukte me niet om Smet en Vanhengel tegen elkaar op te zetten. Ze sparen elkaar. Dus is de vraag: wie is de derde partij in die coalitie? Groen zou niet onlogisch zijn, maar zijn de wonden tussen Smet en De Lille geheeld? De Lille heeft Smet uit de coalitie gezet in 2009. La vengeance est un plat qui se mange froid.”

“Als Vanhengel-Smet CD&V kiezen is het de eerste tripartite die gevormd wordt na deze verkiezingen. Misschien een signaal naar andere coalities in dit land.”

Er komt wellicht geen Vlaamse Brusselaar in de Kamer.
Sinardet: “Dat is jammer, maar het is het gevolg van de blinde drift om BHV te splitsen. Op een bepaald moment kon er geen rationele discussie meer over BHV gevoerd worden. Maar dat het voor de Vlaamse Brusselaars nadelig zou zijn, dat wist men al lang. Het is een van de redenen waarom het jaren in de koelkast heeft gezeten.”

“Er is wel een grote paradox: CD&V heeft die splitsing hard gewild maar heeft zo wel de band tussen Vlaanderen en Brussel doorgeknipt. Tegelijk heeft CD&V lang op de rem gestaan om voor de kinderbijslag die band door te knippen. Ik begrijp die paradox wel, maar het blijft vreemd.”

Wat valt u op aan Franstalige kant?
Sinardet: “FDF doet het uitstekend. De partij heeft een goede campagne gevoerd, heeft enkele sterke figuren, en heeft geluk dat CDH het niet goed heeft gedaan, waardoor het FDF nu de derde partij is.”
“Maar wat vooral opvalt, is het verlies van Ecolo. De Franstalige groenen zijn samen met het Vlaams Belang, de echte verliezer van deze verkiezingen.”

Een verklaring?
Sinardet: “Ecolo heeft geen duidelijk profiel omdat de partij regionaal in de regering zit en federaal niet. Dat leverde een getroebleerd beeld op. Er waren ook moeilijke dossiers, zoals dat van de zonne-energie in Wallonië. En dan is er een gebrek aan leiderschap. Ik weet niet wat er met Olivier Deleuze is gebeurd. Is die op vakantie gegaan tijdens de campagne, of geëmigreerd?”

Groen doet het wel goed...
Sinardet: “Ja en die partij zat ook in de regering en had het in de aanloop naar de verkiezingen niet makkelijk. Misschien hebben ze bij Franstaligen stemmen kunnen halen. Dat zou verder geanalyseerd moeten worden.”

En de regeringsvorming aan Franstalige kant?
Sinardet: “De PS zal wel iets willen proberen zonder de MR, en dan komt FDF in beeld. Die zou hoe dan ook wel een belangrijke rol kunnen spelen bij de regeringsvorming. Als het een wedstrijd wordt tussen MR en PS om de regeringsvorming, dan is het FDF de scheidsrechter.”

“Maar eigenlijk is het kiessysteem in Brussel achterhaald. Het is een soort van apartheid. Het is toch absurd dat in een meertalige stad een tweetalige lijst niet mogelijk is. Alle studies wijzen uit dat die doorgedreven taallogica die in 1989 is ingevoerd sociologisch volledig is achterhaald.”

Het gaat om grendels om de Vlamingen in Brussel te beschermen.
Sinardet: “Die grendels kunnen blijven. Het is perfect mogelijk om het kiessysteem te hervormen en toch de gegarandeerde vertegenwoordiging voor de Vlamingen te behouden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni