Proces tegen Féret (FN) uitgesteld tot 17 augustus

De zaak in eerste aanleg van een aantal leden van het extreem-rechtse Front National (FN) tegen hun voorzitter Daniel Féret is uitgesteld tot 17 augustus. Féret wordt ervan beschuldigd geld uit de partijkas te hebben genomen voor privé aangelegenheden, maar ontkent de beschuldigingen.

Daniel Féret was niet aanwezig in de rechtszaal. Hij is met vakantie in het zuiden van Frankrijk en was volgens zijn advocaat niet op de hoogte van een dagvaarding. Zijn advocaat, Jean-Claude Goblet, vernam naar eigen zeggen het nieuws in de krant afgelopen vrijdag.

"Ik heb geprobeerd deze dagvaarding te pakken te krijgen. Meester Dumont, mijn tegenstrever, heeft ze mij dan verzonden en daardoor ben ik hier vandaag, maar dat is dus eigenlijk per toeval", aldus de advocaat.

Féret wordt ervan beschuldigd geld uit de partijkas genomen te hebben voor zijn vriendin, Audrey Rorive. Zij zou er een villa mee gebouwd hebben in het zuiden van Frankrijk.

"Hij moest toegeven dat de zogezegde lening van 250.000 euro aan zijn vriendin gewoon uit de partijkas kwam en dat het geen lening was: hij sprak van een belegging - maar het is eigenlijk gewoon geld uit de kas gestolen", zegt Patrick Sessler van het Front National.

De verdediging weerlegt dit, het gaat om een lening om de verkiezingen van volgend jaar voor te bereiden, zegt de advocaat van Féret: "Er is geen enkel probleem rond deze lening op korte termijn."

Volgens Jean-Paul Dumont, de advocaat van de aanklagers, zit de vork echter helemaal anders in de steel: "Het was aan de Algemene Vergadering voorgesteld als belegging met 3% rente. De belegging was ten gunste van mevrouw Rorive, Brussels Parlementslid voor het Front National. Zij heeft dit geld in een NV gestoken die Eurodim heet en in handen is van mevrouw Rorive. Daarmee heeft ze de villa gekocht in Cap d'Agde."

De verdediging vraagt nu om de zaak uit te stellen tot na 15 augustus, waneer Féret terug is van vakantie. De rechter in eerste aanleg had daaar oren naar en de zaak zal opnieuw voorkomen op 17 augustus.

De aanklagers zijn er in ieder geval van overtuigd dat ze deze zaak winnen: "Absoluut: 300 procent. Meneer Féret moet na de uitspraak dan maar op pensioen gaan, hij heeft nu toch een mooie villa in het Zuiden van Frankrijk. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat hij in de gevangenis belandt", zegt Patrick Sessler.

Na de veroordeling van Féret voor rascisme, is deze zaak - een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen - opnieuw een streep door de rekening van het Front National.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?