Schaarbeekse schepen voor Gelijke Kansen doet quenelle

De Ligue Belge Contre l’Antisemitisme (LBCA) vraagt om het ontslag van Schaarbeekse schepen Sihame Haddioui (Ecolo), nadat een oud filmpje van haar opdook waarin ze de quenelle doet. "In die tijdsgeest had dat gebaar voor mij de betekenis van een middelvinger. Het was een dom gebaar en ik zal het ook nooit meer doen", aldus de schepen.

Een fragment van acht jaar geleden (zie video) keert terug als een boemerang in het gezicht van schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui. In een komisch filmpje dat ze zelf opnam is te zien hoe de schepen het antisemitische gebaar, de quenelle, zonder blikken of blozen uitvoert. Dat meldt La Dernière Heure.

De quenelle komt van de Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala die antisemitische uitspraken niet schuwde. Het kan gezien worden als een omgekeerde Hitlergroet. Nadat hij het gebaar voor het eerst gebruikte in 2005 werd het overgenomen door sommige extreemrechtse organisaties, het Front National bijvoorbeeld.

Haddioui slaat mea culpa. Volgens haar had het gebaar geen politieke boodschap: "In die tijdsgeest had dat gebaar voor mij de betekenis van een middelvinger," aldus de schepen, "ik zie in die video een puber die helemaal niet de vrouw is die ik vandaag ben. Ik ben verbaasd en diep gekwetst dat men mij van zoiets durft te beschuldigen. Het was een dom gebaar en ik zal het ook nooit meer doen."

Maar de excuses van Haddioui volstaan niet voor de LBCA: "We hebben Ecolo gevraagd om Sihame Haddioui te ontslaan als schepen van Gelijke Kansen. Het gebaar dat ze in die video laat zien is onverenigbaar met de functie die zij bekleedt," aldus Joël Rubinfeld, voorzitter van de LBCA.

"Geen denken aan", klinkt het als reactie bij de Schaarbeekse schepen van Ecolo. De partij steunt haar volledig. "Ik ben ervan overtuigd dat er geen greintje antisemitisme zit in Sihame. Met haar inzet bewijst ze ons dagelijks dat ze er alles aan doet om het samenleven te bevorderen," aldus Vincent Vanhalewyn (Ecolo), haar collega-schepen van Klimaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?