Smet trekt VGC-investeringsplan naar zich toe

© tvb
© tvb
Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A) gaat zich actief bezighouden met het investeringsplan van het VGC-college voor de 22 gemeenschapscentra. Heembeek is een testcase.

D e Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) krijgt jaarlijks 1,1 miljoen euro van Vlaanderen om verbouwingen en verbeteringen aan de gemeenschapscentra te financieren. Daarbovenop komt een dotatie uit Vlaanderen van 2 miljoen euro voor 'flankerend infrastructuurbeleid'.

Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet, die ook de voogdij over de VGC heeft, eist directe inspraak over de besteding van die middelen. "We gaan de bedragen voor grote infrastructuurwerkzaamheden oormerken," zegt Smet. "Zo kunnen we mee bepalen waar het geld naartoe gaat." De VGC zal dus niet langer heer en meester zijn in de besteding van de infrastructuurmiddelen voor de gemeenschapscentra. Enkele maanden geleden nog keurde het VGC-college (Jean-Luc Vanraes, Open VLD, Brigitte Grouwels, CD&V, en Bruno De Lille, Groen!) een investeringsplan voor de komende vier jaar goed. Dat dreigt nu in belangrijke mate herzien te moeten worden.

Heembeek en Berchem
SP.A werd na de verkiezingen van 2009 in Brussel naar de oppositie verwezen. De spanning tussen SP.A en de meerderheid (Open VLD, CD&V, Groen!) in de Raad van de VGC is sindsdien te snijden. Dat Smet zich als Vlaams minister voor Brussel zo uitdrukkelijk op de voorgrond werkt, zal ongetwijfeld begrepen worden als een oekaze.

"Er is niets nieuws onder de zon," reageert Smet. "Toen ik tijdens de vorige legislatuur collegelid in de VGC was, kreeg ik óók van de minister van Brussel (Bert Anciaux, toen Spirit, red.) te horen waar het geld voor belangrijke projecten naartoe moest."

Smet voegt de daad bij het woord. Hij heeft een financieringsplan klaar om het gemeenschapscentrum annex bibliotheek en seniorenaccommodatie naast de kerk van Neder-Over-Heembeek opnieuw op de rails te krijgen.

Dat project zat volledig in het slop toen bleek dat Vlaanderen de pps-constructie (publiek-private samenwerking) niet zag zitten. Daarop werd een spelletje zwartepieten gespeeld tussen de Vlaamse minister en het VGC-college over wie nu precies verantwoordelijk is voor dat debacle.

Smet trekt het Heembeekse dossier-Pieter en Pauwel nu naar zich toe. Hij stelt het VGC-college voor om 700.000 euro van de Vlaamse dotatie te besteden aan de aankoop van twee terreinen naast de kerk van Heembeek. Daarnaast vraagt hij de VGC om twee miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een bibliotheek en gemeenschapscentrum, "zoals de VGC beloofde." Een deel kan gefinancierd worden door de geplande verkoop van een aantal overtollige gebouwen waarvan de VGC eigenaar is. Vlaanderen legt zelf 350.000 euro op tafel.

Ook in een ander investeringsdossier komt minister Smet naar voren. Deze week vindt de eerstesteenlegging plaats van het nieuwe gemeenschapscentrum De Kroon in Sint-Agatha-Berchem. VGC-collegelid voor Cultuur Bruno De Lille (Groen!) zal die eerste steen leggen, maar Smet laat weten dat ook hij op de ceremonie aanwezig zal zijn. "Logisch. Vlaanderen heeft twee derde gefinancierd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?