Sociaal-flaminganten willen een Vlaams Brussel

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
26/04/2007
Voor de Sociaal-Flamingantische Landdag (SFL), een groep rond het Vlaams-Brusselse tijdschrift Meervoud, wordt Brussel het best ingelijfd bij Vlaanderen. De tekst krijgt de steun van linkse flaminganten als Willy Courteaux, Ludo Abicht en Jef Turf.

De SFL haalde teksten van wijlen Antoon Roossens van onder het stof, actualiseerde die in een brochure en maakte er een synthese van, die ze in enkele duizenden exemplaren zullen verspreiden. De marxist Roossens had geprobeerd om, los van emoties, een klare lijn te trekken voor de toekomst van een onafhankelijk Vlaanderen, waar Brussel onlosmakelijk deel van uitmaakt. "Het is intussen bewezen dat de creatie van het Brussels Gewest (in 1989, SVG) op een mislukking is uitgedraaid," zegt Bernard Daelemans van de SFL. "Op economisch vlak gaat het bergaf. De werkloosheid is de hoogste van het land. De middenklasse trekt weg, alleen steuntrekkers en heel rijken blijven achter. Daarnaast is het met de taalwetgeving slechter gesteld dan ooit. De voogdij over de taalwetgeving is vastgelopen. Dat valt niet alleen samen met de oprichting van het Brussels Gewest, het is er het gevolg van."

Daelemans vindt daarom dat de gewesten Vlaanderen en Brussel aan elkaar moeten worden gelast, met één overkoepelend bestuur waarbij één parlement en één regering bevoegd is voor de Vlaamse ruit, het verstedelijkt gebied tussen Brussel, Antwerpen en Gent. "Om de grenzen van Brussel vast te stellen," zegt Daelemans, "heeft men vroeger een taalcriterium gehanteerd. Dat was fout. Brussel en Vlaanderen zijn sociaal-economisch verbonden. We willen die band in eer herstellen."

In het voorstel krijgen de Franstalige Brusselaars culturele rechten. Daelemans geeft toe dat het overtuigen van de Franstalige Brusselaars de grootste struikelblok vormt. "Maar geleidelijk zullen ze beseffen dat ze beter bij Vlaanderen aansluiten. Bovendien vormen de Franstalige Brusselaars niet langer de meerderheid in deze steeds kosmopolitischer hoofdstad."
Franstalige Brusselaars antwoorden hier meestal op dat een volksraadpleging dan maar moet uitmaken of Brusselaars ervoor te vinden zijn. De kans dat het voorstel van de SFL het haalt, lijkt dan gering. "Het is niet aan de Brusselaars alleen om over de hoofdstad te beslissen," repliceert Jan Van Ormelingen.

De oud-communist Jef Turf, de Brusselse oud-journalist en vertaler Willy Courteaux en de Antwerpse prof Ludo Abicht steunen het initiatief, dat ook een duidelijke boodschap is aan de Vlaamse beweging, waar het bon ton is geworden om te pleiten voor een onafhankelijk Vlaanderen zonder Brussel. "'Vlaanderen laat Brussel niet los', de uitspraak van Lode Craeybeckx, hoor ik nog weinig," zegt Courteaux. "Er is maar één stad in Vlaanderen," voegt Ludo Abicht daaraan toe, "en dat is Brussel. Ik ben als Antwerpenaar niet te beroerd om dat toe te geven. Als we niet willen evolueren naar een Bokrijk-Vlaanderen, dan zal het mét Brussel zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni