Stoelendans bij Open VLD

De terugkeer van Guy Vanhengel (Open VLD) als Brussels gewestminister van Financiën en Begroting brengt een stoelendans teweeg.

Jean-Luc Vanraes is minister af en wordt opnieuw voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, waar Carla Dejonghe het veld moet ruimen. Herman Mennekens, voormalig kabinetschef van Vanhengel, is parlementslid af. Hij wordt (ten laatste) met de verkiezingen van 2014 opnieuw parlementslid, wordt verwacht. Open VLD, met vier parlementsleden, droomt zelfs hardop van een vijfde zetel. Vanhengel werd twee jaar geleden onverwacht federaal minister van Begroting: toen minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Karel De Gucht Europees Commissaris werd, mocht de Open VLD een nieuwe federale minister aanwijzen. Maar Vanhengel is nu terug, hij heeft vorige vrijdag de eed afgelegd.

De begroting die het Brussels parlement vorige week vrijdag meerderheid tegen oppositie heeft goedgekeurd was meteen de laatste van Jean-Luc Vanraes. De oppositie verwijt de meerderheid de schulden op te stapelen. Didier Gosuin (FDF) citeerde alarmerende cijfers over de schuldenlast. Vanraes erkende dat de schulden sinds 2004 (toen de Franstalige liberalen de oppositie in moesten en Ecolo en CDH tot de meerderheid toetraden) gestegen zijn van 1,542 miljard naar 2,910 miljard euro. Dat is nagenoeg een verdubbeling. "Maar nog altijd ver onder de twee miljard stijging waarover Gosuin sprak," aldus Vanraes. En bovendien zijn de noden volgens Vanraes groot: "Wat hadden we moeten doen? Knippen in het metro-, tram- en busaanbod? De steun aan de gemeenten verlagen? Geen rekening houden met de bevolkingsexplosie? Dat zou onverantwoord geweest zijn." Ook Paul De Ridder (N-VA) vindt dat het Brussels gewest de schulden blijft opstapelen. Sofie Brouhon (SP.A) vindt dat het een regering die uitgaat van een groeicijfer van 1,6 procent aan sérieux ontbreekt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?