Tinne Van der Straeten (Groen) overwon corona: 'Mijn huisarts was mijn beste vriend'

© Groen
| Tinne Van der Straeten, Groen-kamerlid en gemeenteraadslid in Koekelberg.

Groen-Kamerlid en gemeenteraadslid in Koekelberg Tinne Van der Straeten is fysiek helemaal genezen van een stevige coronabesmetting. Toch voelt ze zich nog steeds niet de oude. “De vermoeidheid slaat nog altijd een pak sneller toe.”

Net als duizenden anderen weet Van der Straeten niet waar of hoe ze covid-19 heeft opgelopen. “Ik denk dat ik het virus in het parlement opliep. In onze fractie waren nog twee andere collega’s besmet. Die hadden het wel niet zo erg te pakken als ik,” vertelt Van der Straeten.

Na wat heen en weer gebel met haar huisarts, ging ze op aanraden naar de spoed van het UZ Brussel. “Toen ze daar te horen kregen dat het om een waarschijnlijke coronabesmetting ging, namen ze – letterlijk – meteen een grote stap achteruit. Dat was een ongelooflijk vreemd gevoel,” zegt Van der Straeten.

Absurde ervaring

Covid-19 eist een zware tol van het lichaam, maar de onwetendheid maakt het ook emotioneel zwaar. Van der Straeten werd middenin de piek ziek waardoor ze niet werd getest. “Ziek worden door een virus waarover niets is geweten, is een absurde ervaring. Normaal gezien word je ziek, bezoek je je huisarts, krijg je de nodige medicijnen en genees je. Dit was nu natuurlijk helemaal niet het geval."

"Het was een proces van trial-and-error en dan vooral van error. Mijn huisarts was tijdens die periode van vijf weken mijn beste vriend. Ik focuste me op de kleine, positieve veranderingen en probeerde de moed erin te houden. Meer kon ik niet doen,” vertelt Van der Straeten.

Multitasken even niet aan de orde

Gedurende twee weken was ze helemaal out. “De laatste weken werkte ik non-stop aan een dringend dossier. Voordien werkte ik wanneer ik kon. Ik stond rond tien uur op, pikte een vergadering mee, kroop terug in bed en werkte in de namiddag wat verder. De vermoeidheid slaat nog altijd een pak sneller toe dan normaal. Ik kan me ook nog steeds moeilijk op meer dan één ding concentreren,” geeft Van der Straeten toe.

“De vele beterschapswensen deden ongelooflijk veel deugd. Ik vraag me af of mensen tijdens een tweede golf nog zo meelevend en solidair zullen zijn. Het voelt nu al genormaliseerd, alsof het een griepje als een ander is. Niets is minder waar,” aldus Van der Straeten.

Vergeten groep

Zelf heeft ze de corona-epidemie nooit geminimaliseerd, maar de groep waartoe zij behoorde, mocht wel wat meer gehoor krijgen. “Naast de gehospitaliseerden en diegenen met milde symptomen is er een derde groep, diegenen met stevige symptomen die thuis moeten uitzieken. En dat vaak voor enkele weken. Die werden precies vergeten,” aldus Van der Straeten.

Daarnaast raadt ze aan om op tijd hulp in te schakelen. “Twijfel niet om je huisarts te contacteren of naar de spoed te gaan wanneer je denkt het virus te hebben opgelopen. Je huisarts is er om je te helpen, wees niet verlegen en maak daar gebruik van!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?