Van Parijs aan Franstalige kiezer: 'Stem Vlaams'

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
20/05/2014

Franstalige Brusselaars die een doorbraak van N-VA vrezen, moeten op andere Vlaamse partijen stemmen. Dat zegt UCL-professor Philippe Van Parijs, die overigens nog wel meer redenen ziet om straks voor het Nederlandstalig kiescollege te stemmen.

Vorige week bleek dat het aantal (officieel) Nederlandstalige kiesgerechtigden verder is gedaald. Dat hoeft echter niet per se te betekenen dat het aantal stemmen op Nederlandstalige lijsten ook opnieuw achteruit zal gaan. Vooreerst zijn de Vlaamse lijsten diverser dan ooit, bovendien krijgen ze nu ook de steun van filosoof-econoom-socioloog-linguïst Philippe Van Parijs.

Onder meer via Twitter roept de UCL-professor Franstalige Brusselaars op om zondag op Nederlandstalige lijsten te stemmen. Hij ziet daarvoor vier goede redenen. De eerste, en volgens hem minst belangrijke, is het gevaar voor een blokkering van de Brusselse instellingen door N-VA en Vlaams Belang.

"Een partij zoals het FDF waarschuwt voor de opmars van N-VA, maar zegt er niet bij wat de conclusie dan moet zijn", zegt Van Parijs aan brusselnieuws.be. "Een stem voor FDF of een andere Franstalige partij zal de mogelijke blokkering niet tegenhouden. Een stem voor een niet-nationalistische Vlaamse partij kan daar wel toe bijdragen."

Nederlandstalig onderwijs
Een tweede reden is de grotere impact van één stem voor het Brussels parlement. Door de gewaarborgde vertegenwoordiging en het kleiner aantal stemmers, kunnen kandidaten op Nederlandstalige lijsten met veel minder stemmen een zetel veroveren. Een Nederlandstalige kandidaat heeft ongeveer de helft van de stemmen van een Franstalige nodig om verkozen te raken.

Derde motivatie voor Van Parijs is de extra keuze voor het Vlaams parlement. "Het is voor alle Brusselaars zinvol om hun stem uit te brengen voor het Vlaams parlement want op het Vlaamse niveau worden belangrijke beslissingen genomen voor de stad, met name op het vlak van onderwijs. Vergeet niet dat in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel meer leerlingen uit Frans- of anderstalige gezinnen zitten, dan leerlingen uit Nederlandstalige gezinnen."

Twee stammetjes
Tot slot vindt Van Parijs de twee kiescolleges hopeloos achterhaald. "Brussel telt volgens de laatste taalbarometer nog slechts 34 procent inwoners die enkel het Frans en 5 die enkel het Nederlands als moedertaal hebben. Het is absurd om vast te houden aan een systeem dat uitgaat van een stad met twee etnische stammetjes. Het beste bewijs is dat tegenwoordig alle Vlaamse partijen, ook N-VA, campagne voeren in het Frans."

Met de Paviagroep pleit Van Parijs al langer voor de afschaffing van de twee kiescolleges in Brussel. "De gewaarborgde vertegenwoordiging van de Nederlandstaligen in het parlement en de regering kan behouden worden via quota", vindt hij.

In de Franstalige media kreeg de oproep voorlopig nog weinig gehoor, maar Van Parijs zal zelf in elk geval voor Nederlandstalige kandidaten stemmen. "Ook andere leden van mijn gezin zullen dat doen. Eén reden is misschien niet genoeg om de stap te zetten, maar vier dat kan tellen."

4 raisons de voter NL aux régionales BXL: risque de blocage par N-VA, moins de voix par siège NL, 2e voix pour VL, absurdité des 2 collèges

— philippe van parijs (@pvpbrussels) May 15, 2014

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni