Vanhengel: 'Inzet van PWA's niet in gedrang in Brussels Gewest'

Guy Vanhengel Guy Vanhengel
© Bart Dewaele
© Bart Dewaele

De inzet van PWA's voor buitenschoolse opvang is in het Brussels Gewest in tegenstelling tot in Vlaanderen niet in gevaar. Dat antwoordde collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) vrijdag in de Raad van Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) op een vraag van Bruno De Lille (Groen).

Onlangs trokken de Vlaamse katholieke scholen aan de alarmbel omdat de kosten voor de buitenschoolse opvang dreigen op te lopen door de plannen van minister van Werk Philippe Muyters om het PWA-stelsel te vervangen door een systeem van Wijk-werken. De minister repliceerde echter dat goedkope opvang kan blijven bestaan.

Gewesten
De Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's) zijn sinds de zesde staatshervorming overgeheveld naar de gewesten. Vlaanderen heeft beslist dat systeem te veranderen, stelde Vanhengel, maar de Brusselse minister van Tewerkstelling Didier Gosuin is dat niet van plan, zo verzekerde Vanhengel aan Bruno De Lille.

Vrije scholen
Hij erkende dat het onduidelijk is in welke mate er van PWA'ers gebruik gemaakt wordt voor de buitenschoolse opvang. Uit een steekproef bleken de vrije scholen wel beroep te doen op het PWA-stelsel. Het gemeenschapsonderwijs werkt met contractuelen en doet slechts in geval van nood beroep op PWA'ers, terwijl het onderwijs van de lokale besturen geen beroep doet op PWA'ers.

Vanhengel kondigde aan dat er een grondig onderzoek komt om een globaal beeld te krijgen van de toestand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?