Vervoort vraagt nog eens om versterking politie

KVM
© BRUZZ
07/05/2016

Minister-president Vervoort vraagt de federale regering nog maar eens om extra politiemensen. “Er ontbreken ons ruim 500 manschappen in Brussel om de veiligheid te verzekeren op het terrein. We hebben ze nodig! We hebben ze nu nodig!” zei hij met aandrang. Het gewest heeft al 70 miljoen geïnvesteerd in noodmaatregelen klonk het nog op de academische zitting van het Irisfeest.

“Dit jaar heeft het Irisfeest een totaal andere weerklank”, stak de minister-president van wal. “Brussel beleeft één van de meest verschrikkelijke momenten uit zijn geschiedenis. Maar we zijn weerbaar. Ik wil hulde brengen aan slachtoffers en nabestaanden maar ook aan de hulpdiensten, de MIVB en de inwoners van Brussel.”

De positieve houding van de Brusselaar heeft de minister-president geraakt “maar we kunnen niet verhullen dat ons hoofdstedelijk gewest met één knie op de grond zit.” Het Gewest heeft zijn verantwoordelijkheid genomen volgens Vervoort, door 70 miljoen te investeren in noodmaatregelen maar er is meer nodig.

Extra manschappen
“Dit is misschien de grootste uitdaging waar ons Gewest ooit heeft voorgestaan”, zei hij. De minister-president somde een aantal maatregelen op die de laatste tijd op poten zijn gezet door het gewest zoals de invoering van een gewestelijk crisiscentrum en de omvorming van de gewestelijke politieschool tot een school voor veiligheidsberoepen “Maar van de federale regering verwacht ik ook de wil om de Brusselse politiezones van middelen te voorzien op schaal van de behoeften”, zei hij kordaat.

'Eenheid en Actie'
Brussels parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) riep op tot een 'eenheid van actie' ondanks de versnippering van de bevoegdheden. Brussel staat in het midden van de Belgische politieke mozaïek, maar heel België profiteert van Brussel als hoofdstad van het land, van Europa en andere internationale instellingen. Daarom pleitte hij voor 'legislatuurcontracten' waarin de verschillende bevoegdheidsniveaus bepalen wat hun prioriteiten voor een gezamenlijk beleid zijn.

Charles Picqué wees erop dat een institutionele hervorming niet noodzakelijk de oplossing biedt voor de problemen. "Men haalt vaak uit naar de ingewikkelde structuur van de Brusselse instellingen, maar men vergeet dat deze structuur een gevolg is van een communautair compromis. De Brusselaars hebben die ingewikkelde structuur niet gewild", stelde de parlementsvoorzitter.

'Niet alles gaat slecht'
Fouad Ahidar (SP.A), ondervoorzitter van het Brussels Parlement, deed een oproep om ook over de positieve zaken in Brussel te praten en te berichten. "Elke dag staan Brusselaars op om Brussel te veranderen, maar er zijn ook bepaalde personen die de angst voeden. Goed nieuws is voor velen geen nieuws. Praat ook over de talrijke initiatieven die Brussel helpen", riep hij de pers op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni