VKB: 'Vlaamse partijen binden in over Brussel'

Het Vlaams Komitee voor Brussel (VKB) vindt dat de Vlaams partijen die mee onderhandelen over de staatshervorming "inbinden omtrent Brussel". Ze zouden van de hervorming van de financiereingswet gebruik moeten maken om cobestuur voor de hoofdstad af te dwingen, zegt het VKB.

"We vinden het noodzakelijk om ons ongenoegen over de regeringsonderhandelingen kenbaar te maken. De huidige nota van Bart De Wever is wat Brussel betreft geen goede onderhandelingsbasis", zei VKB-secretaris Bernard Daelemans op een persconferentie waarop het VKB ook haar vernieuwde website lanceerde.

Daelemans herinnerde aan het pleidooi van de N-VA-voorzitter voor de verkiezingen om het Brussels Gewest af te schaffen. "Nu wil hij constitutieve autonomie toekennen voor het gewest. Van Vlaams co-bestuur lijkt geen sprake meer", luidde het. Volgens het VKB is er evenmin een oplossing in zicht voor de versnippering van de Brusselse gemeenten.

Dat Bart De Wever bereid is de kinderbijslag over te hevelen naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en het arbeidsmarktbeleid, inclusief beroepsopleidingen, naar het Gewest gaat, strookt evenmin met de visie van het VKB. Zij wil de Vlaamse gemeenschapsinstellingen in Brussel versterken.

Het Vlaams Komitee voor Brussel is bijzonder verwonderd dat de Franstaligen De Wevers voorstellen hebben afgewezen.

Het VKB stelde ook zijn webstek voor, die tot stand kwam met projectsubsidies van de Vlaamse overheid. Bedoeling is om het publiek beter te informeren, vooral over de juridische acties die de organisatie onderneemt tegen het overtreden van de taalwetgeving in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?