Vlaams Komitee voor Brussel krijgt inzage in taalbeleid Iris

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
11/02/2009
Het personeel van de openbare ziekenhuizen in Brussel moet tweetalig zijn. Maar is het dat ook? Niemand, buiten de ziekenhuisdirectie van Iris, die het weet. Daar komt nu verandering in. Het Vlaams Komitee voor Brussel heeft inzagerecht, oordeelt de Raad van State.

Met het inzagerecht behaalt het Vlaams Komitee voor Brussel (VKB) een belangrijke overwinning. De vereniging wil al lang nagaan of de taalwetten in de Brusselse openbare ziekenhuizen gerespecteerd worden. Door een vergetelheid in de wet bij de oprichting van de Irisziekenhuizen vallen de benoemingen in de ziekenhuizen niet onder het toezicht van de vicegouverneur. Die moet nagaan of het personeel van gemeenten en OCMW's wel tweetalig is. Maar bij de OCMW-ziekenhuizen kan hij dat dus niet controleren. Daardoor weet niemand, behalve de ziekenhuisdirectie, hoeveel van de artsen, verplegers en administratief personeel geslaagd is voor een taalexamen.

Daar kan nu verandering in komen. De Raad van State heeft zopas in een arrest laten weten dat het VKB inzagerecht heeft in de benoemingsbesluiten van de openbare ziekenhuizen. Het VKB probeert die al sinds 2003 in te kijken en beroept zich hiervoor op de wet op de openbaarheid van bestuur. Maar de vereniging kreeg nooit antwoord van de Iriskoepel.
Die halsstarrige houding wordt nu door de rechter afgestraft. De Iriskoepel moet inzage geven in de benoemingen. De Raad van State stelt ook nog dat het VKB, als vereniging die strijdt voor de rechten van de Nederlandstaligen in Brussel, wel degelijk het recht heeft om zich over dergelijke kwesties te buigen.

Raad van Europa
Voor het VKB is dit een belangrijke stap in de strijd om de taalwetten in de Brusselse ziekenhuizen te laten toepassen, een strijd die ze wel moeten voeren, zegt Bernard Daelemans van het VKB, "want de politici blijven hier in gebreke."
Met de kennis van het Nederlands is het in veel openbare ziekenhuizen in Brussel bedroevend gesteld. In 2005 werd Brussel hiervoor door de Raad van Europa op de vingers getikt. De gebrekkige taalkennis betekent immers een aantasting van de patiëntenrechten.

Als de Iriskoepel nu nog weigert de boeken te openen, dan stapt het VKB naar de burgerlijke rechtbank. In een andere zaak die het VKB heeft aangespannen, hebben de Irisziekenhuizen al geantwoord dat ze niet onder de taalwetgeving vallen. Dat is een merkwaardige stelling: de openbare ziekenhuizen krijgen jaarlijks vele miljoenen euro's aan publieke middelen in een gewest dat grondwettelijk tweetalig is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni