'Vlaams-progressieve partij' Vista wil in 2024 ook in Brussel met lijst uitpakken

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Vista wil in 2024 ook zitjes in het Brussels parlement winnen (archiefbeeld)

Een nieuwe Vlaams-progressieve partij Vista wil in 2024 deelnemen aan de federale, regionale en lokale verkiezingen. "We willen in 2024 ook in Brussel met eigen lijsten uitpakken," klinkt het.

Vista is ontstaan uit de Vlaams-progressieve beweging Vlinks. De twee staan los van elkaar, "maar alle Vlinks-kernleden steunen het idee om een politieke partij te beginnen." Dat zei Vista-voorzitter Tom Garcia vorige maand nog aan Knack.

"We hebben een tiental kernleden en een netwerk van zo'n vijfhonderd medestanders", zei Garcia toen. "Gelukkig hebben we nog twee jaar, want we willen in 2024 in alle Vlaamse provincies en in Brussel met eigen lijsten uitpakken. Ik kan geen namen noemen, maar er lopen gesprekken met verkozen politici. Voor de gemeenteraadsverkiezingen willen we samenwerken met lokale lijsten."

'Geen hardvochtig en kil beleid'

Welke de aandachtspunten van de nieuwe partij in Brussel worden is nog niet duidelijk. "We vinden klimaat, economie en mobiliteit belangrijk, maar in tegenstelling tot de huidige ‘rechtse’ partijen kan dit voor ons niet ten koste van volksgezondheid of milieu," klinkt het alvast op hun website. "We zijn ons ook heel bewust van de migratieproblematiek, maar we gaan we niet akkoord met hardvochtig en kil beleid."

Vista
© Vista
| Het logo van Vista

Volgens ondervoorzitter Jan Wostyn wordt 2024 "een cruciaal jaar". "Vooral de inzet van de Vlaamse verkiezingen valt niet te overschatten. We willen beletten dat de N-VA en het Vlaams Belang een meerderheid behalen, want in zo'n rechts, conservatief Vlaanderen willen we niet leven. We zijn ervan overtuigd dat heel veel zelfbewuste Vlamingen progressief zijn, maar dat in het huidige partijlandschap niet hardop durven te zeggen".

Hoe groot is de kans dat Vista de kiesdrempel van 5 procent haalt? Wostyn: "Misschien raken we niet in alle provincies over de kiesdrempel, maar als we 100.000 Vlamingen voor ons project warm kunnen maken, heeft Vista haar bestaansrecht bewezen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?