'Vlaams in VGC heeft afgedaan'

'Vlaamse Gemeenschapscommissie' moet 'Nederlandstalige Gemeenschapscommissie' worden. Dat zegt het Willemsfonds naar aanleiding van de derde taalbarometer.

Het Willemsfonds stelt voor om de Vlaamse gemeenschapscommissie, het mini-parlement van de Vlaamse Brusselaars, om te vormen tot de Nederlandstalige Gemeenschapscommissie.

Het Willemsfonds verwijst naar de derde taalbarometer die zopas is voorgesteld. Daaruit blijkt dat steeds meer Brusselaars zich Nederlandstalig voelen. Het aantal Brusselaars dat zich Vlaming noemt daalt.

Het Willemsfonds, is opgetogen over deze nieuwe tendens. Het toont volgens de vereniging dat "het Nederlands een dermate grote aantrekkingskracht verworven heeft in Brussel dat ze niet meer enkel via het gezin verworven wordt, maar vooral een bewuste keuze geworden is voor veel Brusselaars," aldus voorzitter Mireille De Winter-Corteville in een persbericht.

Eerder taal dan afkomst bepaalt dus de identiteit van de Brusselaars, zegt het Willemsfonds. "We gaan hiermee in tegen het heersende enge Vlaams nationalisme die de hele Vlaamse beweging en haar 180 jaar oude geschiedenis herleidt tot eigen Vlaamse instellingen, eigen Vlaamse sociale zekerheid, eigen Vlaamse fiscaliteit, eigen Vlaamse centen."

Het Willemsfonds is de oudste nog bestaande culturele vereniging in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?